Gå til innhold

Gi blanke faen, få et bedre liv

januar 2, 2009

fuggeli

UPDATE: Les en bokomtale av «En lesebok. Tekster i utvalg 1969-2014» av Per Fugelli.

Diagnosen på dagens Norge: En uoppnåelig jakt på den perfekte kroppen, jobben, kjæresten, ferien, null fettceller, synd eller latskap. Målet er et liv fylt med lykke, glede, utfordringer og spenning og ingen nederlag, tap, sorger eller tomhet.

Motgiften?

– Vi setter for store krav til oss selv og våre omgivelser, så store at de aldri kan nås. En god resept på et godt liv er å gi litt mer faen, sier professor i sosialmedisin, Per Fugelli, som står bak diagnosen.

Fastleger Fugelli er i kontakt med, forteller om stadig flere unge mennesker som blir syke av tretthet og skuffelser. De setter seg mål så langt borte at de blir umulige å nå og resultatet blir nye folkesykdommer som kronisk utmattelsessyndrom og utbrenthet, og deretter galopperende forbruk av lykkepiller.

– Vi krever for mye av livet vårt, og når virkeligheten ikke stemmer med glansbildet, tror vi at vi er syke, sier Fugelli.

Les hele artikkelen på Dagsavisen.

Reklamer

From → Psykologi, Strategi

53 kommentarer
 1. Robin permalink

  Helt enig! Men det er ikke rart unge mennesker blir syke, når leger kaller en for hypokonder og tilbyr antidepressiva, og maser om at man ikke må ta jobben så seriøst. Så er man egentlig flåttsyk.

  Liker

  • Dyveke A.I. Aase permalink

   Helt enig. Leger må snart se pasientene og høre etter. Hva var det pasienten egentlig sa. Du ber om hjelp og at de skal se deg, for du sliter og kjenner at her er det noe som er fryktelig galt. Er syk pga flåttbitt. Fikk diagnosen i april 2013. Har hatt sykdommen siden juli 2002, etter en traumatisk fødsel. Går til beh, på privatsykehus i Stavanger.

   Liker

 2. Sier med andre ord at kronisk utmattelsessyndrom er psykisk betinget. ..så enkelt er det nok ikke.

  Liker

  • Monika Edvardsen permalink

   de har jo NÅ FUNNET UT DISSE SOM FORSKER I DET VIDE OG DET BREDE, at; ME- PASSIENTER FÅR FOR LITE OKSYGEN TIL MUSKELCELLENE UNDER TRENING,MEN NÅR MUSKELCELLENE FÅR FOR LITE OKSYGEN SÅ VIL JO HJERNECELLENE OGSÅ FÅ FORLITE OKSYGEN. HVA MED DE ANDRE CELLENE FÅR DE FOR LITE OKSYGEN. I LARVIK FINNES DER EN NATURMEDISINER SOM MÅLER DEN ELEKTRISKE TILSTANDEN I KROPPENS INDRE ORGANER OG HAN HAR SIDEN 1995 SAGT AT ME ER ET VIRUS SOM FORHINDRER ELEKTROLYTTENE Å TA OPP NOK OKSYGEN ERGO FÅR CELLENE FORLITE OKSYGEN OG KROPPENS ORGANER FÅR FEIL SPENNINING, JA FOR JEG LEST JO FOR EITID TILBAKE AT HOS ME-PASIENTER DIRRER CELLENE(FEILSPENNING KANSKJE!! ER DET IKKE PÅ TIDE AT MAN KAN FÅ ET SAMMARBEID HER OG FINNE UT HVA SOM FORÅRSAKER POSTVIRALTUTMATTELSESSYNDROM

   Liker

 3. Vidar Persbraaten permalink

  Amen!:)

  Liker

 4. gjør ting enkelt,selv om det er vondt, gi ja litt faen innimellom, alt viktighetenes som vi trur er så viktige. la oss ha rom, til og ja gi litt faen.

  Liker

 5. Har lært meg til å gi fan og min helse har blitt mye bedre!

  Likt av 1 person

 6. Fantastisk, kunne ikke hvert mer enig!

  Liker

 7. Her trengs det ikke noen kommentar :)

  Liker

 8. Marit Røsand permalink

  Meget godt skrevet av Fugleli. Som Presten Per Arne Dahl sa, her er nok til alle i verden, men ikke til grådigheten.

  Liker

 9. grensesetting må man lære seg-sette grenser for seg selv,og andre…..

  Liker

 10. Siri permalink

  Det trengs god trening å gi blanke faen i dette samfunnet. Vanskelig å la være å bli påvirket av hvordan man «skal» se ut, hvor mye man «skal» trene, hvor flink student, elsker, venn og forelder man skal være.. Men jeg er selvfølgelig helt enig. Det trengs å gi litt mer faen. Nyte mer og få med seg de vakre øyeblikkene. Tror man kommer til angre som gammel hvis man ikke senker skuldrene litt og gir litt mer faen.

  Likt av 2 personer

 11. Vemund Thoe permalink

  Man kan også gi faen i Fugelli, som et alternativ.

  Liker

  • Frank R. Olsen permalink

   Så lang er ditt innlegg det første som indikerer at Fugelli er blitt forstått. Hehe… :-)

   Liker

 12. Ingvild permalink

  Har stor sans for Fugelli, men han bommer stygt når han skriver at ME skyldes stress og psykiske reaksjoner. Håper han er blitt bedre opplyst etter denne artikkelen som er fra 2009.ME er en nevroimmunologisk energisvikt.http://me-forskning.no/hva-er-me/

  Liker

  • Kristine permalink

   Enig med deg Ingvild! Det er leit og provoserende at han (og mange andre leger) fortsatt tror ME er en psykisk sykdom man kan tenke seg frisk fra. Er enig i at hvis man gir mer blanke så kan ting se lysere ut fordi man ikke har så store krav til seg selv, men man blir ikke frisk av ME samme hvor hardt man tenker. Jeg har tenkt glade tanker i 18 år… er fortsatt syk.

   Liker

 13. Kate wiik permalink

  Å for en herlig mann han er, Per Fugelli. Fulgte med han da tvserien fra Røst gikk ( ønsker den går i reprise) for mer fornuftig mann finner du ikke. Hvert eneste ord han sa er jeg enig i, han har en livsinnsikt det er få forunt å ha. Jeg får gråten i halsen når jeg tenker på at han kanskje må forlate oss. Kanskje er jeg egoistisk, men Per Fugelli, vi trenger deg. Hilsen en som har vunnet over kreften.

  Liker

 14. En meget klok mann med mange gode synspunkter.

  Liker

 15. Bjørn Haugland permalink

  Man kan ikke bare gi blanke faen,man bør lytte til kroppen, har hatt diabetes i 25 år,jeg ser
  det er bare kosthold og mosjon som teller,det er ikke alltid man kan stole på legene

  Liker

 16. Terje Brekke permalink

  Heilt enig med deg Per!, men problemet er at det er ikke bare er vi som setter kravene til oss selv, men hele samfunnet! . Vi voksne klarer så vidt å strebe oss gjennom siden vi har selvfølelse, grenser og erfaring. Men ALLE de unge, gutter som jenter har blitt byttedyr som jages utrettelig på marken uten å finne ly og trygghet noe sted for alle forventninger og press .

  Vi voksne merker det ved at de tradisjonelle sosiale nettverkene som vi erfarte i oppveksten gjennom våre foreldre har blitt byttet bort i tv, hytte, facebook og bekymring for å ikke holde tritt med de stadig nye forventningene. «Gi litt faen«, det er et råd, men et råd som nærmest umulig i et politisk bestemt samfunn om at ALLE SKAL være LIKE !! :)

  Liker

  • Dette har jeg hevdet lenge, og det begynner allerede i skole og barne hage.
   Er et barn litt annerledes enn den såkalte «normalen» blir det kappet hode av, fordi det skal være lik alle andre.
   Hvorfor? Jo det kan være litt merarbeid med barn som er kreativ og går sine egne veier, eller har sine egne meninger, eller vil gjøre ting på sin egen måte. Vi er født med forskjeller alle sammen, la oss få lov til å være det.
   Tror mange kunne ha fått et bedre liv, om det hadde vært lov å være litt annerledes.

   Liker

 17. Dyveke A.I. Aase permalink

  Håper jeg blir frisk. Er blitt fortalt at det skal jeg bli, men vi får nå se. Skal prøve å gjøre mitt når jeg kommer meg. Alle som kommer etter oss må få slippe mye av dette. Vi må skynde oss sakte.

  Liker

 18. Jeg har alltid beundret Per Fugelli for hans åpenhet og livsfilosofi.Så han jo av og til på fjernsyn i gamle dager og ble imponert av hans meninger og syn både på røykere og de som tok et glass vin.Trivsel er mer enn målbare helsesjekker,det er forsket lite på hva som skaper trivsel`?

  Liker

 19. en god beskrivelse av en prøvet og reflektert mann/lege!

  Liker

 20. Oskar permalink

  Herr Fugelli har dessverre ikke forstått helheten.. Han setter som så mange andre » forståsegpåere» folk i bås.
  Han sier…
  Vi krever for mye av livet våres..
  Vi setter for store krav til oss selv..
  Jeg ser opp til folk krever mye av seg selv enten de lykkes eller mislykkes.
  Det er viktig med «mangfoldet» stor som liten… Rik som fattig.. Flinke ikke flinke.. Bare alle har like muligheter på tvers av kjønn og hudfarge og livssyn. I dag skal alle være like og ingen skille seg ut. «Motoren» i folk må bli mer fremtredene enn i dag.. Før ble folk i alderen 30-40 år kalt dessertgenerasjonen , men nå tenderer det enda lenger til at vi kan kalle dagens 30- 40 åringer for puddinggenerasjon. Kjønnskvotering , tvungen farsskapspermisjon har vært mer ødeleggende enn bra

  Liker

 21. Er så enig. Det er ille at vi nå tyr til medisiner mot livet i seg selv og ikke sykdom.

  Likt av 1 person

 22. Rasmus Robson Skartveit permalink

  Dele denne få facebook eg?? herligt innleg å så enige. nyd live mens me kan :)

  Liker

 23. Ja man må gi fan, før ingen og inget er perfekt heldigvis.

  Liker

 24. raskall permalink

  Mange setter likhetstegn mellom mål og drømmer. Man må aldri slutte å drømme men man må ikke glemme hva som skjer akkurat NÅ!

  Liker

 25. Takk for alle kommentarer. Noen som kan fortelle meg hvor all denne oppmerksomheten kommer fra? Dagsavisen? Facebook?

  Liker

 26. Anita Andersen permalink

  Mange blir syk fordi de er omringet av for mange som gir faen..

  Liker

 27. Bugwald permalink

  ‘Gi faen’ ja, det er jo det legene også gjør i mange saker, de ser ikke bjelken i øyet og feier problemet under teppet, til det en dag renner over. De aller fleste leger jobber aktivt mot pasienter, selv om en kan dokumentere fysiske skader i nerver nedover fra nakken og i ryggen.
  Det eneste holdepunkt de tviholder på ,er at ‘det går jo bra nok for de fleste med lignende skader’.
  Egentlig hårreisende holdning, er temmelig sikker på at det ikke engang er planer om å utrede hva disse skadene utgjør. Når det mest opplagte symptomet er svingende utmattelse, og/eller store svingninger av sosial iq, alt etter hvor alvorlig skaden er, eller hvor tidlig i livet den opprinnelig er fra.

  Liker

 28. enig, man må gi litt fan, å tørre å leve på både godt og vondt, er det livet handler om, man må også takle dårlige tider, det er menneskelig,er slik man blir sterk! beste medisin er å komme seg ut, få frisk luft, omgi seg med folk som gir positiv energi!!! D er LyKKe!!

  Liker

 29. Ruth Hjortdahl permalink

  Du sa at FRP var et egoistisk parti. Nå vil du at vi skal være egoister og tenke mer på oss sjøl. Hvem skal vi gi fan i? Er det barn og barnebarn? Vi kvinner er oppdratt til å være omsorgsmennesker, så det er vanskelig og bare gi fan.

  Liker

  • Roy Kolbergsrud permalink

   «Vi kvinner»- er alle kvinner like ? Hva med «Vi menn» ? Jeg vil ha meg frabedt å å være lik alle menn.

   Liker

  • Her snakker han vel ikke akkurat om å gi totalt faen i andre mennesker, men å gi litt faen i jakten på å være som alle andre vil at du skal være. Dvs sosialt press/trender og annet faenskap :P

   Liker

 30. Petter permalink

  Jeg leste en artikkel nylig om Financial Times, der nordmenn blir framstilt som late og har gjort fredag til fridag. (Ikke at akkurat du som leser dette nødvendigvis er lat) På noen områder kan nok nordmenn gi litt mindre faen også. Når det gjelder ting som sosial angst, utseendepress, urealistiske forventninger og facebookprestige er jeg enig i at folk bør gi mer faen. Men jeg tror ikke «Gi mer faen» er godt som en generell leveregel.

  Liker

 31. Stian permalink

  Og hva når det begynner å gå i retning av å gi for mye faen?

  Liker

 32. Generalisering. Ikke alle «jakter» på noe! Hva hvis man er eneste omsorgsperson til flere mennesker med problemer, unge og gamle, og i tillegg går i full jobb..? Hvor skal man gi faen da??

  Liker

 33. Kari permalink

  Ein ting som har vore fråværande og lite diskutert i slike samanhenger er legars (manglande) sosiale antenner. Og det er ikkje få pasientar som har blitt sjukare etter at dei gjekk frå legen, i mange tilfeller så har dei ein resept i handa, istaden for at legen ser pasienten med eit møtande blikk og spør korleis han egentleg har det. Enkelte gongar skulle ein tru legar hadde provisjon av å skriva ut reseptar på tablettar som i mange tilfelle ikkje er nødvendig, hvis legar berre «kunne sjå pasienten». I løpet av livet så har ein som regel med fleire legar å gjera, og dei siste åra er uttrykket fastlege blitt meir eller mindre kun eit ord på papiret, for ein får jo aldri time hos fastlegen, same kor ofte eller sjeldan ein må oppsøkja lege, nei då er det turnuslege, vikarlege etc. Sjøl om dei alle er legar så kan det for pasientar som slit mentalt væra ei ekstra stor påkjenning å måtta vrenga sjela si på nytt og på nytt, og hvis då legane attpå til ikkje veit korleis dei skal føra ein samtale og møta desse pasientane, så blir dei ikkje friskare, tvert om. Me skal væra glade for at me har eit bra helsevesen, men på dette feltet, har mange legar mykje å læra, og ein kan byrja lura på om psykologi, samtaleterapi og det å «sjå pasienten» ikkje var ein del av læreplanen i utdanninga dei har. Fugeli er ein flink, reflektert og kunnskapsrik person som ser mennesket, mange har mykje å læra av hans syn på kva som bør væra viktig i livet, å gje meir f… kan tolkast som ein vil, og eg vel å tru at den var positivt meint i forhold til å få det betre med si eiga helse.

  Liker

 34. Randi Moi permalink

  Har også satt stor pris på Fugeli , men synest at han burde bruke vanlig norsk og ikke banneord.

  Liker

 35. Reblogged this on Veåsen and commented:
  Bort med MÅ`ene, BURD`ene, SKULLE`ene, BURTE`ene!!! Jippi!!!

  Liker

 36. Alexander permalink

  Ganske stor forskjell på å gi litt mer faen, og å gi blanke faen. Det siste vil jeg ikke anbefale, og er neppe det Fugelli mener.

  Synes overskriften din blir feil.

  Men jeg er absolutt enig med Fugelli. En klok mann!

  Liker

 37. Da er jeg lykkelig jeg da.Jeg er helt oppriktig enig i dette.Må også være kjempebra for våre landsmenn ,»nye landsmenn»innkludert politikere og overhoder fra andre land som besøker Norge.Det blir satt for store krav til oss selv og alle fysisk og psykisk også !! Slutt og være kravstor!! Da blir livet enklere !!

  Liker

 38. Gro Enger permalink

  Tror han har veldig rett, slik denne kloke mannen oftest har. Den stadige jakten på perfeksjon er den «optimale» selvskading, for den tar gleden over nuet og livet fra veldig mange mennesker. Og hva er egentlig livet verdt uten glede ?

  Liker

 39. Ove J Horrigmo permalink

  Som den kloke mann han er, har Per Fugelli nærmest naturligvis rett også i dette. Født og oppvokst som jeg er på Sørlandet, ville jeg nok ordlagt meg litt annerledes – som når jeg i blant fremholder det fortreffelige ved å ha en rund sjel i et rundt legeme. Da er det nokså naturgitt å gi blanke.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: