Skip to content

Ex machina: En pille for konsentrasjon

januar 5, 2009

superman

Kognitive forsterkere i praksis.

Horace formante poetene om å aldri ty til deus ex machina – gud fra maskinen – for å løse konfliktene i plottene sine. Han refererte til kranene som i greske tragedier ble brukte for å bringe skuespillere i rollen som gud fram på scena. Euripides var glad i å bruke den krana, og fikk påpakning fra Aristoteles, som mente plottet heller burde utfolde seg etter historiens interne logikk, do\’h. Deus es machina har utvikla seg til en frase som refererer til en uventa, gjerne lettvint løsning på det problem i et narrativ. En easy fix?

Her er min deus ex machina. En pille som fikser alt i ett: En pille for konsentrasjon og økt prestasjonsevne, mot søvnproblemer, prokastrinering og småspising. 100 mg Modafinil fikk meg til å sitte stille og jobbe i tolv timer i intens konsentrasjon, uten behov for pauser, mat, sjekking av innboks. Euripides, jeg var flinkere, fylt av ro på en elektrisk-manisk måte, med en nærmest mekanisk arbeidslyst. Jeg kunne fortsatt i 16 timer, men det svei i øynene.

Nylig skrev Aftenposten om forskere (som) går inn for fri bruk av \»cognitive-enhancing drugs\». Syv prosent av studentene i USA bruker visstn0k denne typen medikamenter. Aftenposten fokuserer på Ritalin, men pillene mange overytere i USA snakker om er Adderall, også utvikla for personer med ADHD, et amfetaminbasert mental dop for økt konsentrasjon. Modafinil er en tredje type, ment for folk med narkolepsi og andre søvnproblemer. Adderall, sier legen, er som baby crystal meth,(.) Modafinil er ikke basert på amfetamin, oversvømmer ikke hjernen med dopamin, gir ikke en følelse av å være høy.

Jeg har faktisk problemer med å sove, og Modafinil virka som en mulig løsning, men jeg skal ikke late som om de andre effektene ikke var mer interessante. Det kjentes som når superhelten først til sin overraskelse finner ut om superkreftene sine: Wov. Bortsett fra at jeg visste at superkreftene verken kom fra det ytre rom eller radioaktivt nedfall, men fra en pille som gjorde akkurat som den skulle.

Jeg er flink og dessuten redd for alt. Partydop og sløvende røyk har aldri interessert med. Men som Molly Young beskriver i nyeste nummer av n+1, der hun forteller om sine Adderall-erfaringer på et Ivy League-universitet: Mentalt dop er ikke assosiert  med fest og fanteri, men med hardt arbeid, nitide studier, og dessuten knytta til skriving og kreativitet,  som omtalt i Slate:  Slike medikamenter ble brukt av folk som W. H. Auden, Graham Greene, Jean-Paul Sartre.

I det mentale dopet kombineres kunstnerens rusromantisering med overyterens arbeidsetos og den moderne bedreviterens hang til selvmedisinering. Med min fantastiske deus ex machina, den enkle løsningen på alle problemer, gjorde meg til en maskin.En flink droid som glemte å bevege seg og spise, som pussa tenner med samme mekaniske intensitet som når hun raste gjennom arbeidet. En idiot-droid som gjerne villa ha mer.

Det sies at det mentale dopet er særlig avhengighetsskapende, men det finnes rom for tolkning av ordene \»særlig\» og \»avhengig\», og jeg kvier med for å ta sjansen. Jeg får ansakffe en cd med hvalsang, gi Horace og Aristoteles rett, og lide meg gjennom tilværelsen som andre folk.

Silje Bekeng i Klassekampen trekker nivået i denne debatten langt over hva som er normalt i norsk presse.

Reklamer
4 kommentarer
 1. Eirik permalink

  Jeg har lenge hatt lyst til å prøve dette selv, kunne du være så utrolig vennlig og hjelpsom at du kunne fortelle meg hvor du fikk det fra? Det finnes mange online pharmacies, men jeg blir kvalt i rotet av dem alle, man må også bestille fra europa, ellers er det enda fortere at det blir stoppa i tollen, det fikk jeg erfare da jeg bestilte fra India. Hvilket merke prøvde du foresten? Jeg virkelig trenger en deus ex mashina.

  Liker

 2. Jeg har ikke prøvd modafinil. Jeg har heller ikke skrevet denne artikkelen, Silje Bekeng er forfatteren.

  Snakk med studenter på NTNU/UiO/BI – de vet sikkert hvordan du skaffer det. Ellers er jo ritalin ganske lett tilgjengelig. Jeg anbefaler ikke å prøve slike medikamenter uten å ha snakket med fagfolk først.

  Fra legemiddelhåndboka:

  L6.7.3 Modafinil
  Egenskaper:
  Sentralstimulerende effekt via en ufullstendig kjent virkningsmekanisme, men synes forskjellig fra amfetamin/metylfenidat, spesielt har det liten eller ingen effekt på dopaminerg aktivitet. Økt våkenhet kan skyldes effekt på hypotalamiske områder som projiserer til frontallappene.

  Farmakokinetikk:
  Absorpsjonen er langsom ved oral tilførsel. Data for biotilgjengelighet savnes. Metaboliseres i stor grad i leveren ved deaminering, oksidering, hydroksylering og glukuronidering. Inaktive metabolitter. Utskilles hovedsakelig via nyrene, metabolisert. Halveringstiden er 8-12 timer.

  Indikasjoner:
  Narkolepsi. Idiopatisk hypersomni. Forsøksvis ved ADHD.

  Bivirkninger:
  Nedsatt appetitt, hodepine, kvalme, hjertebank, indre spenning, opphisselse, aggressivitet. Ofte forbigående.

  Interaksjoner:
  Se G6 .

  Graviditet, amming:
  Opplysninger mangler. Frarådes til gravide og ammende.

  Forsiktighetsregler:
  Antas å ha et svært lite misbrukspotensial, men bør forskrives med forsiktighet til personer med misbruksproblematikk inntil mer erfaring. Redusert dose ved leversykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon. Hypertensjon bør behandles før bruk av modafinil.

  Dosering og administrasjon:
  Narkolepsi: Vanlig startdose 100 mg daglig, økning etter 1 uke til 200 mg/dag. Ved mangelfull respons inntil 400 mg/dag. Tas som enkeltdose om morgenen eller fordelt på to doser.
  ADHD: Lite erfaring, men doser opp til 200-400 mg/dag har vært brukt.

  Modafinil

  Rp. A Δ

  Rekvireringsregel: Preparatet skal bare forskrives av lege med spesiell erfaring i diagnostisering og behandling av narkolepsi.
  Modiodal

  «Organon»
  tabletter 100 mg. 30 stk. (enpac) kr 804,60, 90 stk. (enpac) kr 1 944,00.

  Liker

 3. Eirik permalink

  Åja, ja ser det nå, jeg misforsto. Takk for rådene, jeg prøver meg likevel på å bestille fra den samme internettsiden en gang til, men denne gangen sendt fra europa. Ja ritalin er jo lett tilgjengelig, men slik jeg har forstått det er det en dårlig erstatning for modafinil, uten å si noe for sikkert. Jeg får bare håpe på litt flaks, har lest mye positive tilbakemeldinger om modafinil internettsiden så den sjansen tar jeg :)

  Liker

  • Mads permalink

   Hei, jeg er på leiting etter en plass som er sikker å bestille modafinil evt andre midler som kan hjelpe på konsentrasjonen min, lurte på om du hadde noe sukse ifra den hjemmsiden du snakket om ?

   Kan du anbefale en side som du har hatt sukse med?

   Takker på forhånd for evt konstruktiv svar.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: