Skip to content

Trond Andresen om moralsosialister og venstrenasjonalister

januar 8, 2017

ecuadorspresidentRafael Correa,
president i Ecuador,
demonstrerer den sosialnasjonalistiske løsning
på automasjonsproblemet
.

Etter 16 år som skribent for Klassekampen ble Trond Andresen bedt om å forlate avisen. I sitt siste innlegg skriver han: «Hadde jeg vært fransk, ville jeg – gulp – ha stemt Marine Le Pen i andre valgomgang til neste år, basert på de to alternativene som meningsmålingene nå peker mot».

andresen-small

Trond «tror på seg selv» Andresen

Med bakgrunn fra Rød Front, AKP (m-l) og Rød Valgallianse (senere Rødt), som han var med å grunnlegge i 1973, har Andresen ethos som ytre venstremann.

– Husk at jeg er 69 år gammel og har vært aktiv på venstresiden fra 70-tallet. Jeg har sett utviklingen av det politiske landskapet over mange år, sier Andresen, som til daglig underviser i systemteori ved Institutt for teknisk kybernetikk på NTNU.

Innvandring splitter venstresiden

I sitt siste innlegg for Klassekampen antyder Andresen at proteksjonisme og nasjonalisme har en naturlig plass på venstresiden.

– Det er en økende splittelse på venstresiden mellom moralsosialister og venstrenasjonalister. Moralsosialister er mest opptatt av åpne grenser, identitetspolitikk og feminisme. Jeg tilhører en foreløpig minoritet som kan kalles venstrenasjonalistisk, sier han.

Trond Andresen mener venstresiden kan hente inspirasjon fra andre land i kampen for en sosialistisk idealstat.

ecuador

Ecuador: sosialnasjonalistisk exit

– I Sør-Amerika finner du regjeringer som kan sies å være venstreradikale og nasjonalistiske. Bolivia og Ecuador er regjeringer som følger et moderne venstreradikalt sosialdemokratisk nasjonalistisk program, insisterer han.

– Nasjonalistiske i den forstand at de er motstandere av overnasjonale avtaler som NAFTA og TTP. De vil ha nasjonal kontroll over landets ressurser og politiske beslutninger. Dette er en type venstrenasjonalisme jeg støtter, sier Andresen.

– Det å si at nasjonalstaten er reaksjonær og rasistisk fordi den kjemper for at beslutninger skal tas i nasjonale forsamlinger er en form for frasemakeri jeg ikke kan ta på alvor. Internasjonale sosialister havner i samme leir som de kapitalistiske globalistene i den forstand at de ser på det som en fordel at landenes selvråderett uthules. De har til felles at de ønsker en verden som styres uten nasjonale grenser, sier han.

Kontrollert innvandring

Andresen fremmer en proteksjonistisk industripolitikk med tilhørende restriktiv innvandringspolitikk, en posisjon som for mange er skremmende lik ytre høyre.

syrian_migrant_routes_map

Andresen bare: se da!

– Jeg er ikke motstander av enhver form for innvandring. Jeg tror bare ikke at migrasjon er veien å gå for å løse verdens problemer, men at de må løses av og i det enkelte land. Jeg vil ha en kontrollert og begrenset innvandring som samtidig anerkjenner alle andres rett til det samme. Dette er et symmetrisk forhold hvor ingen land er bedre enn andre, sier han.

– Det er ikke bra for verken Afrika eller Syria at mennesker med pågangsmot forlater landet og lar de gamle og svake bli sittende igjen. Om du ser på flyktninger fra Syria bør disse vende tilbake og bygge opp landet etter krigen. Elefanten i stua er at dette ikke er flyktninger, men immigranter som ønsker å slå seg ned i Norge. Det er ikke progressivt å tappe Syria for leger, sykepleiere og ingeniører, sier Andresen.

The Overton window

Joseph P. Overton definerte begrepet «the Overton window», et vindu som definerer rammene for aksepterte meninger i den offentlige debatt. Andresen kan sies å utfordre dette vinduet.

– Min betingede støtte til Marine Le Pen faller utenfor vinduet for hva som er tillatt å mene i den offentlige debatt. Den etablerte venstresiden jublet på Facebook over at de endelig fikk kvittet seg med «anti-semitten». Jeg er tydeligvis kjent i «skravleklassen» som den som går utenfor det som er lov å mene, sier han.

Andresen har tidligere markert seg som kritisk til en uteblivende debatt om koblingen mellom den jødiske kulturen og staten Israel, nok et tema som vekker høyreekstreme konnotasjoner. Det er åpenbart at han har havnet langt utenfor toleransevinduet.

salafisme

Lovlig kritikk

– Jeg har i mange å hevdet at det på samme måte som det er lov å kritiserer den islamistiske terrorismen, salafisme og wahhabisme på bakgrunn av religionen Islam kan man kritisere Israel på bakgrunn av jødedommen, sier han.

– Du vil få publisert en kronikk i Aftenposten som argumenterer for at islamistisk terrorisme kan begrunnes i koranen og Islam. Selv om mange vil si at dette er urettferdig mot den islamske tro er det er lov å si at dette skillet er falsk. Man får en offentlig debatt uten at noen blir stigmatisert siden man er innenfor vinduet, sier han.

– Skal man diskutere sionismen og støtten til Israel må det også være lov å diskutere den jødiske religion, kultur og mentalitet uten at rullegardinen går ned og man blir stemplet som anti-semitt. Det må være lov å behandle jødedommen, jødisk kultur og mentalitet på samme måte som man diskuterer islamsk kultur og mentalitet, sier han.

– Poenget er at alle etnisk-religiøse folkegrupper i verden; enten det er romfolk, italienere, sveitsere, eller for den saks skyld andre gruppe-typer som motorsykkelgjenger, homofile, transer eller frimerkesamlere må disse kunne diskuteres og karakteriseres antropologisk, fortsetter han.

Den liberale skravleklassen

Andresen ser hvordan innvandring, arbeidsledighet og teknologisk utvikling påvirker det politiske landskapet.

– Globaliseringen og den teknologiske utviklingen kan ikke stoppes, men vi kan gjøre noe med vilkårene for sameksistensen mellom landene. Trump, Le Pen og Brexit er en reaksjon på det overnasjonale og de multinasjonale selskapenes dominans. Jeg ser på anti-globalismen som en fornuftig reaksjon, sier han.

simonsen

The Cathedral

– Den venstreliberale skravleklassen, med Marie Simonsen og Audun Lysbakken i spissen, har et monopol på hva som er korrekt og lov å mene. SV og Rødt begynner å ligne på den katolske kirken siden de i stedet for å skape en ny politikk for dagens verden er mer opptatt av å jakte på kjettere, sier Andresen.

– Venstresiden tviholder på «de riktige holdningene» og aktiviseres bare når noen går utenfor hva som er lov å si.

De er ikke bare hjelpeløse, men også drepende kjedelige.

– De er ikke interessert i skape noe nytt basert på analyser av virkeligheten, men er heller interessert i rituelle gjentakelser og jakt på kjettere. Jeg orker ikke å være med på det og har forlatt miljøet, sier han.

Overflodssamfunnet

Automasjon, maskinlæring og kunstig intelligens vil skylle over verden upåvirket av nasjonal industripolitikk.

– Det er ikke noe problem å ha en nasjonal industri- og handelspolitikk samtidig som industrien er hypermoderne. En nasjonal høyproduktiv, automatisert og robotisert industri reduserer presset fra produksjon i lavkostland siden vi produserer like billig selv, sier han.

robot-worker

Det automatiserte arbeidsmarked

I løpet av de kommende årene vil mesteparten av vareproduksjon og transport være automatisert. Andresen mener derfor en radikal omfordelingspolitikk er løsningen i møte med teknologiske endringer.

– Vi må dele på arbeidet som blir igjen og innføre 4 dagers uker med 6 timers dager. Vi må skape arbeidsplasser innen helse, opplevelser, kunst, kultur, økologisk dyrehold og annet som ikke kan automatiseres, sier Andresen.

70 prosent stat

– Om vi ønsker gode offentlige tjenester trenger vi en større offentlig sektor, kanskje opp mot 70 prosent av BNP. Vi må utvikle en hypermoderne industri som gjør det økonomisk mulig. Dette handler om politiske beslutninger, sier han.

new-right-left

Flytter venstresiden

– I etablerte medier fremstilles fremtidige samfunn utelukkende som en trussel hvor noen få har arbeid og andre går på ekstremt lav borgerlønn. Det finnes dessverre en nåværende orden som ønsker å fortsette denne utviklingen til en hver pris, avslutter Andresen.

Se også NRK programmet med Trond Andresen.

Reklamer

From → Økonomi, Politikk

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: