Skip to content

For mye selvstyre for Klassekampen

desember 19, 2016

trond-andresen-adressa

Etter 16 år som skribent for den kommunistiske dagsavisen Klassekampen blir Trond Andresen, kanskje avisens mest schizofrene sosialist, terminert. Som forsker på systemteori, makroøkonomi, og dynamikk i medier og finansielle systemer burde han ha sett det komme.

Venstresidens sammenbrudd kjenner nemlig ingen grenser. Etter Brexit og Trump er det ingen overraskelse at ytre venstre i Norge sliter med rekruttering og differensiering fra ytre høyre.

Les hele «Sjølstyrepartiet» som fikk redaktør Braanen i Klassekampen til reagere:

SJØLSTYREPARTIET

Vi trenger venstrenasjonalismen for å få bukt med globalismen.

Debatten om «populistene» mot «elitene» raser. Venstresida i USA og Europa (inkludert Norge) er frustrert, svak og splitta – tross enighet i mange saker, som klasseperspektiv og kapitalismekritikk.

Men splittelsen går mellom de som fortsatt mener antirasisme, identitetspolitikk, innvandringsvennlighet er viktigst («tradisjonsradikalerne») – og de som mener nasjonal sjølråderett, innvandringsbegrensning, super-maktmotstand og geopolitikk er viktigst («venstrenasjonalistene»). Ja, det ser for meg ut som at en viss uenighet om dette også råder i Klassekampens redaksjon.

Uansett, her har du en venstrenasjonalist!

Og la meg komme helt ut av skapet: Hadde jeg vært fransk, ville jeg – gulp – ha stemt Marine Le Pen i andre valgomgang til neste år, basert på de to alternativene som meningsmålingene nå peker mot. Dette vil vel få noen lesere til å fnyse over at en slik «fascist-sympatisør» kan hevde å tilhøre venstresida – det får så være.

Len Pen og jeg er enige i følgende svært viktige saker:

EU-motstand, ut av euroen, nasjonal industripolitikk med innslag av proteksjonisme, innvandringsbegrensning, sekulær stat, uavhengig utenrikspolitikk, nei til USAs kriger for regime-endring, for avspenning og samarbeid med Russland, mot globalismen.

Hun er rett og slett – slik det ser ut for meg – en moderne gaullist. Og en kar som de Gaulle hadde i dagens verden vært en viktig alliert. I motsetning til den andre sannsynlige kandidaten som er nyliberalist, EU- og euro-tilhenger, og har Thatchers rasering av offentlig sektor som forbilde.

Tradisjonsradikalerne og venstrenasjonalistene er også uenige om brexit. Første gruppe rister på hodet over «rasisme» hos brexiterne, mens vi venstrenasjonalister jubler over utfallet av avstemninga, som vi ser som et viktig slag mot Brussel-imperiet.

Tradisjonsradikalerne deler i stor grad de etablerte medienes og den politiske elitens ojing og bekymring over «fake news», mens venstrenasjonalistene finner like mye nyttig informasjon på Sputnik news og RT, som på BBC, i New York Times og Aftenposten. Uenighet er det også når det gjelder den nyvalgte busemannen over Atlanteren, men der skal jeg foreløpig tie, for hva utfallet blir er uklart. Manner er jo en løs kanon.

Tilbake til hjemlige trakter. Jeg er partiløs i dag, med fortid i RV/Rødt. Men for en drøy måned siden var jeg invitert på helgeseminar med en del nytenkende hoder i og rundt Senterpartiet, ruralt og SP-korrekt lokalisert til Koppang, midt mellom Norges to hovedsteder. Det som slo med var hvor enige deltakerne var om det man kan kalle «sjølstyre» på alle nivåer; at de som berøres av beslutninger skal ha kortest mulig vei til de som har fullmakt til å bestemme.

For Sp’ere er det jo sjølsagt at dette skal gjelde i kommuner og fylker (mot Solberg-regimets «reformer»), og at det skal gjelde for landet vårt (mot EU og EØS). Mye lengre inne sitter uavhengighet av USA/Nato og for en nasjonal forsvarspolitikk, og sjølstyre på arbeidsplassen – mot det tradisjonelle sjefs- og mellomleder-veldet i private og offentlige virksomheter.

Jeg foreslo på seminaret at Sp burde skifte navn til «Sjølstyrepartiet» («Selstyrepariet» for velgere på Frogner), og det likte mange. Det er mye bedre enn det historisk oppståtte, men fullstendig intentsigende «Senterpartiet»-. Og forkortelsen «Sp» kan jo fortsatt brukes!

Jeg merka i løpet av seminaret at jeg begynte å si «vi» når det gjaldt forslag om hva Sp burde gjøre, men greide å beholde jomfrudommen, for å si det slik. Hvis navneskiftet blir noe av og politkkken blir skarpere ryker den kanskje, Vedum!

– Trond Andresen, amanuensis i kybernetikk ved NTNU

Se Dagsnytt Atten og les mer om saka i Aftenposten.

Følg mesterhjernen på Facebook og Twitter.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: