Skip to content

Emberland med bok om Den Nationale Legion

august 25, 2015

Den Nationale Legion ble etablert som et fascistisk parti i Norge før Stortingsvalget i 1927. Advokatsønn og partileder Karl Metz Meyer samarbeidet blant annet med forfatter Erling Winsnes og sirkusdirektør Karl Norbeck for å oppnå hele 1210 stemmer (0,1 %) ved Stortingsvalget samme år.

Nå lanserer Terje Emberland boken «Da fascismen kom til Norge Den nasjonale legions vekst og fall : 1927-1928» som omhandler hvordan denne obskure og kortvarige bevegelsen ble mottatt og opererte i Norge.

Fra omslaget til den nye boken «Da fascismen kom til Norge»:

Sommeren 1927 var Oslos største møtelokale fylt til trengsel da den kontroversielle børsspekulanten og grossisten Karl Meyer stiftet Den Nasjonale Legion, den første norske fascistbevegelse. Da Meyer forlangte at Stortinget ble avsatt og at det ble innsatt en diktatorisk regjering som kunne få bukt med gjeldskrisen og knuse arbeiderbevegelsen, klatret verdige Oslo-borgere opp på stolsetene i jubelrus.

Den Nasjonale Legions korte levetid fra sommeren 1927 til våren 1928, med sine rabaldermøter, demonstrasjoner, gatekamper og brutale overfall, er både ukjent, spennende som en kriminalroman og til tider ufrivillig komisk.

Boken presenterer for første gang denne historien, inkludert portretter av legionens svært fargerike lederskikkelser, som den talentfulle forfatteren og samfunnsdebattanten Erling Winsnes og «Norges sterkeste mann», sirkusdirektør Karl Norbeck. I tillegg gir den et levende bilde av ”det nervøse” 1920-tallets politiske-, sosiale- og kulturelle liv, noe som belyser hvorfor fascismen på denne tiden virket appellerende på overraskende mange nordmenn.

Bestill «Da fascismen kom til Norge» fra Haugen Bok.

Forlag: Dreyers Forlag
ISBN: 9788282651288
Utgitt år: 2015
Innbinding: Innbundet

PS. Kjettersk Kjeller holder slippfest for boken onsdag 16. september kl. 1900 – meld deg på arrangement på Facebook. Merk deg at «På grunn av temaet gjør vi oppmerksom på at Kjettersk Kjeller forbeholder seg retten til å avvise og bortvise uønskede elementer.» – eller som Karl Meyer ville ha sagt:

NB. Uroligheter vil bli slått ned med hård hånd!

 

nasjonale-legion

 

From → Politikk

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: