Skip to content

Økonomisk krigføring, olje og geostrategi

desember 29, 2014

heartland

Trodde du det drastiske fallet i oljepris ble utløst av overproduksjon og lav økonomisk vekst? Da ser du bare en liten del av det store bildet. La oss se nærmere på de ulike årsakene til den historisk lave oljeprisen.

Fra juni til desember 2014 er prisen på olje nesten halvert fra USD 114 til under USD 60 pr. fat og konsekvensene for store eksportører er dramatiske. 27. november valgte OPEC å fortsette oljeproduksjonen på dagens nivå og forsterket den allerede nedadgående prisutviklingen. Var dette et strategisk valg fra Saudi Arabia for å svekke andre medlemsland som Iran og Venezuela? Er det et strategisk valg fra USA/EU i allianse med Saudia Arabia for å presse Russlands økonomi og oljeeksport? Hvilke andre årsaker kan ligge bak?

USA/EU ønsker å svekke Russisk økonomi

Konflikten over Ukraina har potensiale til å utløse en regional krig med Russland og USA/EU/NATO på hver sin side. Vi har lenge sett tegn på at konflikten er en klassisk stedfortrederkrig (proxy-war) hvor de store aktørene skjuler seg bak partene i den interne konflikten i Ukraina. Russland har svart med å innkreve ubetalte gassleveranser til Ukraina og USA/EU responderer med ytterligere handelssanksjoner. EU har i tillegg innført sanksjoner mot russiske oligarker i utlandet og frosset russiske midler i vestlige banker. Resultatet er kapital-flukt fra russiske Rubel til Dollar og Euro. Russiske myndigheter har svart med å heve rentenivået til hele 17% for å tiltrekke seg kapital. Det totale resultatet er en russisk økonomi i stagnasjon.
USA 1 – RUSSLAND 0

Saudi Arabia presser lønnsomheten på skiferolje

usa-means-under-saudi-arabiaSaudi Arabia er verdens største oljeprodusent med store oljereserver og nedbetalte investeringer i infrastruktur. Saudi Arabia tåler derfor bedre en lav oljepris enn andre land som har store investering i infrastruktur og høyere kostnader ved utvinning. USA har de siste årene økt sin produskjon av skiferolje og Saudi Arabia vet at lønnsomheten ved fracking krever en høy oljepris.
SAUDI ARABIA 1 – USA 0

Geostrategisk konflikt over råvarer og militært herredømme

eurasian-union-flagKonflikter over geopolitisk viktige områder er ikke ny. De mange krigene i Irak, Afghanistan og Afrika er av geostrategisk natur over ressurser som olje, gass, mineraler, rent vann, dyrkbar jord og narkotika. Ukraina er plassert innenfor hva McKinder kalte «The Heartland», verdens mest sentrale og ressursrike område. Konflikten er drevet frem av Russiske og vestlige geopolitiske interesser i dette området. USA ønsker å forhindre en økonomisk integrasjon av Eurasia. Et område som fra 1. januar 2015 skal fungere som en integrert økonomisk union under navnet – The Eurasian Economic Union. Se også hvordan Ukraina stenger veier inn til Krim.
RUSSLAND 1 – USA 0

Fortsatt lønnsomt med oljeutvinning på norsk sokkel

norsk-oljerigg2Utvinning av olje fra norsk sokkel er avhengig av lønnsomhet for å kunne fortsette. Utbyggingen på Johan Sverdrup-feltet, som er det største i Nordsjøen, er fortsatt lønnsomt så lenge oljeprisen er over 40 dollar. Andre felt kan tåle priser helt ned mot 10 dollar og fortsatt være lønnsomme. Om vi står foran en global økonomisk energikrig kan vi i de kommende månedene oppleve et «race to the bottom», hvor aktørene vil finne ut hvor smerteterskelen ligger for oljeeksporterende land. Norge har innført EU-koordinerte sanksjoner mot Russland som svarer med å se etter andre partnere for utvikling av olje og gass. Se «Bør ikke følge USAs Russland-sanksjoner» på NRK.
NORGE 1 – RUSSLAND 0

Peak Oil – et tidsspørsmål

Peak Oil er en betegnelse på det historiske punktet hvor den globale oljeproduksjonen har nådd sin topp (peak) og ikke greier å dekke etterspørsel. Et slikt punkt vil føre til økte oljepriser og et press på industri til å finne alternative energikilder. Selv om det motsatte skjer i dag med overproduksjon og fallende priser er fortsatt Peak Oil en realitet. Norsk sokkel har allerede nådd sitt topp-punkt når det kommer til produksjon og andre land kommer etter. Vil synkende oljeproduksjon utløse en «grønn revolusjon» hvor industri og konsumentmarkedet raskt endrer energikilder? Svaret får vi om noen tiår til med en oljesmurt verdensøkonomi. Se  «Regjeringen skjønner ikke peak oil» på Teknisk Ukeblad.
NORGE 0 – VERDEN 1

En ny storkrig på horisonten?

Den slovenske filosofen Slavoj Žižek sammenligner dagens globale sikkerhetssituasjon med perioden før 1. verdenskrig. Ingen tror det vil komme en ny storkrig i dag, akkurat som ingen gjorde det før 1.verdenskrig. Vi lever i en illusjon om sikkerhet, hvor man antar at økonomiske interesser alltid vil balansere militære ambisjoner. Det er nettopp i slike situasjoner at storkriger kan oppstå, mener Žižek. En annen relevant observatør av systemiske svakheter og organisasjoners evne til å absorbere og vokse på sjokk er Nassim Taleb, se «Antifragile: How to Live in a World We Don’t Understand» på The Guardian.
NORGE 0 – VERDEN 0

antifragile

Reklamer

From → Økonomi, Energi, Politikk

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: