Skip to content

Tidslinje for den kommende teknologiske revolusjon

januar 15, 2014

3D-Printed-House-small

Alle prognoser og fremskrivinger utover 10 år er forbundet med stor usikkerhet og risiko. Hva som skjer etter 2030 innen 3D-printing, molekylær produksjon, syntetisk biologi og datakraft er i beste fall velinformert gjetting.

Det nærmeste man kommer referanser for slike spekulasjoner er basert på Moore’s Law og teorien om eksponentiell vekst som beskrevet av Ray Kurzweil og Vernor Vinge. Her følger min «fra hofta» tidslinje for forløpet av tidenes mest drastiske samfunnsomveltning – et høyst uhøytidelige forsøk på en tidslinje til 2040.

2014: Vil være året da 3D-printere for alvor inntar massemarkedet. Salget av printere til konsumentmarkedet vil mer enn dobles og etablerte aktører som HP, Konica Minolta og andre vil lansere egne printere eller inngå partnerskap, eksempelvis Canon og 3Dsystems. Dagens markedet består av leverandører av high-end industrielle 3D-printere, over 100 mindre nyetablerte leverandører samt mange «open-source» miljøer med egne byggesett. Priser på filamenter reduseres i hard konkurranse. Gamle patenter vil utløpe og gi billigere high-end printere.

makerbot_small

2015: 3D-printere overgår salget av mobiltelefoner og har tidoblet størrelsen på markedet. 3D-printere er et vanlig konsumentprodukt og blir «årets julegave». Funksjonelle 3D-printere selges for under 4000 kroner og mange selges med bindings-tid til leverandører av streaming-tjenester for 3D-modeller. 3D-scannere er standardfunksjonalitet på smarttelefoner, spillkonsoller og tv-skjermer.

2016: 3D-printere blir vanligere innen helsevesenet. Produksjon av proteser og andre hjelpemidler foregår i større grad av 3D skrivere. Medisinsk forskning gjør store fremskritt i produksjon av spesialiserte celler, eksempelvis hudceller. Biofabrikasjon er et voksende marked og ledes av blant andre Organova.

leg_small2017Gartner Group estimerer at markedet har vokst 2000% siden 2014. Gjennombrudd innen medisinsk 3D-printing skaper overskrifter med verdens første 3D-printede fungerende muselever basert på voksne stamceller. Prisen på filamenter for konsumentmarkedet er halvert og dagligvarekjeder fører flere merker. NTNU oppretter eget institutt og doktorgradsstudier i 3D-produksjon.

2019: Salg av 3D-modeller fra kjente merkevarer som Ikea, Lego, Colgate og Tupperware omsetter like mye på salg av 3D-modeller som fysisk salg. Flere bilprodusenter tilbyr brukermodifisering av design på utvalgte modeller som BMW 3D. Porsche 4D tar det enda lengre med Transformer-lignende styring av karosseriform; comfort, sport, offroad og city. Flere store industrielle aktører starter tidenes største forsøk på å forby fildelingstjenester for 3D-modeller. Kampanjen «You wouldn’t download a car» blir relansert av bilindustrien og bilverksteder printer deler lokalt. Nye filamenter i forbrukermarkedet åpner for hjemmeproduksjon av klær og andre forbruksartikler. Egne filamenter for matproduksjon er et voksende marked.

2020: Det industrielle landskapet er totalt endret i USA, Europa og store deler av Asia. Store deler av produksjonen foregår lokalt i markedene og alle de store selskapene har egne avdelinger for 3D-produksjon. 90% av manuelle jobber innen produksjon er erstattet av roboter og 3D-printere.

3d_printed_heart2025: Menneskelige organer produseres i stor skala og forventet levealder har nådd 100 år i den vestlige verden. Biofabrikasjon og organtransplantasjon er verdens raskest voksende og lukrative industri med en total markedsverdi større enn IT-bransjen. 3D-printing av metall, tre, plastikk, gummi, sukker og keramikk er vanlig i produksjonsmiljøer. Dagligvarekjeder har egne hyller for 3D-printet mat.

2027: Industrielle 3D-printere for titan og betong har skapt nye retninger innen byplanlegging. Boligprisene raser. Første faste bemannende og selvforsynte romstasjon 3D-printes på månen.

2029: Menneskeskapte biologiske organismer brukes innen medisinsk diagnose, vaksinering og til produksjon av medisin. Bakterielle roboter er programmert for å generere elektrisitet og dekker over halvparten av det globale energiforbruket. Samtidig brukes biologiske roboter for å bekjempe klimaendringer, bevare miljøet, kontrollere været og rydde opp etter miljøkatastrofer og kriger.

life_extension2030: Biofabrikasjon og organtranplantasjon utføres på øyne, lever, nyrer, hjerte og hud. Krigskirurger har portable 3D-bioprintere for produksjon av erstatningsorganer på slagmarken. Restriksjoner på antall barn blir innført i flere vestlige land i form av en tobarnspolitikk og forventet levealder er over 150 år. Biologiske og kjemiske 3D-printere er utbredt for egenproduksjon av medisin.

2032: Integrasjon av bioelektronikk i kroppen har muliggjort tilnærmet total kontroll over kroppen. Alle vitale signaler er overvåket og avvik korrigeres via nettbaserte helsetjenester. Alle nyfødte barn har en tilnærmet ubegrenset forventet levealderi den vestlige verden.

nano2035: Første prototype av en molekylær 3D-printer lanseres. Miniatyriseringen av filamenter for 3D-printere har smeltet sammen det parallelt voksende feltet innen molekylær produksjon. Molekylær produksjon av mekaniske systemer legger grunnlaget for prosesser basert på kvantefysikk og en ny generasjon «datamaskiner» lanseres.

2040: Verden er vanskelig å gjenkjenne sett med våre øyne. Roboter, 3D-printere, syntetisk biologi, bioelektronikk og ufattelig gjennombrudd innen datakraft har lagt grunnlaget for en selvforbedrende kunstig intelligens. Offentlig forvaltning og byråkratiske beslutningsprosesser er erstattet av kunstig intelligens. Prosjekter er i gang for å redesigne planetens overflate basert på prinsipper for optimal ressursforvaltning og arealbruk. Verdens befolkning stabiliseres på 10 milliarder.

From → Teknologi

One Comment
  1. Spennende tanker du gjør deg, spesielt om hvilken betydning 3D-skrivere kommer til å få. Jeg er opptatt av robotenes inntog i hverdagen. :-) Inntil nylig så har roboter nesten utelukkende blitt brukt i industri og produksjon, men nå er de på vei til å invadere hjemmene. Studier har vist – jeg husker dessverre ikke hvor jeg har lest det, så jeg kan ikke lenke – at eldre og ensomme har stort utbytte av å ha kontakt med roboter. Det kan gi den samme helsebringende effekten som å ha kjæledyr. Nanoteknologi er et annet interessant område hvor det kommer til å skje mye fremover.

    Dette var en kommentar til en gammel bloggpost, men shit la gå!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: