Skip to content

Bokomtale: Datastøttet journalistikk

mai 10, 2013

datastottetAvisredaksjoner oversvømmes av en overveldende mengde data. Noe er strukturert i offentlige databaser og noe tilkommer i form av ustrukturerte datadumper fra hackere. I jakten på nyhetsverdi anvender journalisten en rekke metoder for å analysere dette havet av data. Så hva er journalistens supervåpen mot flommen av gigabytes?

I boken «Datastøttet journalistikk» (eng. computer assisted reporting) gir Espen Andersen en grundig oversikt over historien, metodene og verktøyene til dette voksende fagfeltet. Boken åpner med en historisk innføring i bruk av datamaskiner innen journalistikken – fra de første valgprognosene på 50-tallet til dagens datavisualisering av nyhetssaker. Faget har skapt nye journalistiske muligheter for å belyse komplekse forhold innen demografi, økonomi og kriminalitet.

I kapittelet om digital historiefortelling forklares teknikker for visualisering av statistikk og kartvisning av geografiske data. Gjennomtenkte løsninger for søk i slike databaser kan skape grunnlaget for den ikke-lineære historie hvor leseren selv finner nyhetsverdien. Boken gir en god oversikt over journalistiske vinklinger som også illustreres med konkrete nyhetssaker.

Først i kapittelet om research i digital medier flyter boken i en mer utforskende retning. Hvordan tilegner vi oss data fra offentlige databaser for å finne nye koblinger? Her bruker forfatteren egen erfaring fra NRK Brennpunkts analyse av Anders Behring Breiviks sosiale nettverk. Brennpunkt-redaksjonen koblet listen over epost-mottakere av Breiviks manifest med profiler på Facebook for å danne seg et bilde av hans “sosiale nettverk”. Boken fortjener større fokus på etiske problemstillinger ved bruk av teknikker som kan true personvernet.

Totalt sett gir boken en mengde referanser til journalistiske enkeltsaker, prosjekter og dataprogrammer som kan anvendes til bygging av egne databaser. Som en lærebok i mediafag passer boken sikkert veldig godt. For erfarne programmerere og oppegående journalister biter boken over et for stort område og mangler tidvis dybde.

Bokens siste halvdel omhandler konkrete eksempler på databaser, skriptspråk og teknikker for dataskraping. Innhold jeg mener passer bedre på bokens egne websider. I stedet for denne delen burde Andersen se på journalistiske utfordringer ved mega-lekkasjer og rollen til Wikileaks og hackere.

Entusiaster av åpenhet som Wikileaks, hacker-grupperinger og tradisjonelle gravende journalister har tilgjengeliggjort millioner av dokumenter forsøkt hemmeligholdt. Offshore Files inneholder 2.5 millioner dokumenter, Iraq War Logs inneholder 391.832 dokumenter, Cable Gate inneholder 251,287 dokumenter og Afghanistan War Logs bare 76,911 dokumenter. Datainnbruddet hos det private etterretningsfirmaet Stratfor resulterte i offentliggjøring av 5 millioner interne eposter til sammenligning med nesten 2.5 millioner eposter fra Assad-regimet i Syria Files.

Ufattelige mengder data er finkjemmet ved bruk av datastøttet journalisme, crowd-sourcing og samarbeid mellom journalister på tvers av landegrenser. Med bakgrunn i slik informasjon er tusenvis av nyhetsoppslag blitt publisert. Til tross teknologiske fremskritt kreves det flere modige og standhaftige journalister med teft for å finne nåla i høystakken.

Forhåpentligvis vil boken inspirere nye gravende journalister og større bruk av innsynsloven for å få tilgang til offentlige databaser. Kanskje denne boken kan rekruttere en ny generasjon journalister som krever mer innsyn og åpenhet i offentlig forvaltning.

PS. Dessverre har sittende regjering vist lite interesse i økt åpenhet og avslo innsyn i over 13.000 saker i 2012.

KJØP BOKEN HER.

Utgivelsesår: 2013
ISBN: 9788202404260
Språk/målform: Bokmål
Antall sider: 208
Nivå: Akademisk

Reklamer

From → Teknologi

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: