Skip to content

Bitcoin kryptovaluta – en monetær fremtid?

april 25, 2013

bitcoin

I skyggen av frykten for hyperinflasjon, bankkrisen på Kypros og simpelthen upraktiske sider ved tradisjonelle banker og tilhørende monopol på seddelpresser har en ny type anonyme virtuelle penger vokst frem.

Står vi foran en monetær revolusjon eller ser vi begynnelsen på et nytt globalt massehysteri på linje med Tulipankrakket i 1637?

Etter en rekke mer eller mindre mislykkede forsøk på nettbaserte pengesystemer som eGold, LibertyDollar og “The Digital Monetary Trust” har PayPal etablert seg som den foretrukne nettbaserte betalingsløsning. Med større krav til anonymitet og uavhengighet fra det tradisjonelle banksystemet er Bitcoin (BTC) en naturlig forlengelse av en lang historie av “nettpenger”.

En virtuell gullgruve

Prinsippet bak Bitcoins er simpelthen en anonym og desentralisert transaksjonsprotokoll hvor brukere selv behandler transaksjonsdata. Løsninger er basert på åpen kildekode og tilbyr en distribuert betalingssentral (P2P BBS) hvor alle “hjelper” alle ved hjelp av datakraft til å beregne overføringer og saldo. Ideen og algoritmene bak dagens versjon av Bitcoin ble beskrevet i artikkelen “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System “ publisert under navnet Satoshi Nakamoto i 2008.

Et grunnleggende prinsipp for verdsettelsen av Bitcoins er dens iboende begrensning på totalt 21 millioner BTC. Inspirert av gullets og oljens naturlige begrensninger av forekomster vil dermed en stabil verdsettelse kunne oppstå over tid. Foreløpig er halvparten av antallet Bitcoins generert i nettverket. Siden den minst størrelsen tillatt i algoritmen er satt til BTC 0.000001 (en Satoshi) antar man at prisen pr. BTC vil finne et markedsekvilibrium. Det finnes allerede flere konkurrerende kryptovalutaer som LiteCoin, PPCoin og NameCoin samt det planlagte Ripple.

Skatteparadisenes endelikt og regulering av Bitcoin

Etter tidenes lekkasje fra skatteparadisene, omtalt som The Offshore Files, er tradisjonelle måter for skatteunndragelse under press fra flere kanter og stadig flere land stiller krav om innsyn i skatteparadisenes skyggefulle verden. Skattesnytere, kriminelle og kryptoanarkister ser på staten og spesielt sentralbanker som naturlige fiender av ekte individuell frihet. I tillegg til ubegrensede muligheter for skatteunndragelse og hvitvasking er også markedspotensialet både for legal og illegal Bitcoin-virksomhet enorm.

Samtidig prøver skattemyndigheter verden over å oppspore skjulte formuer med det amerikanske FinCEN i spissen. Sannsynligvis er ikke Økokrim langt etter i å oppspore hvitsnippforbrytere via BTC. Er Bitcoin en myntenhet i konkurranse med tradisjonelle valutaer eller bare en virtuell råvare for nerds? Lovverket rundt anonyme digitale penger som Bitcoins er fortsatt uavklart.

Et regulert marked eller et anarkistisk Utopia?

Politiske krefter er naturligvis skeptiske til en anonym global pengeenhet og flere politikere vurderer et forbud mot Bitcoins. Omsetning av narkotika og uregistrerte våpen foregår allerede i stor skala på nettsteder som “Silk Road” og “EuroArms”. Slike og lignende “markeder” krever i tilgang bruk av den anonyme nettleseren TorBrowser. Slik BTC “handel” foregår via nettsider i et TOR-nettverk som sender data-trafikk gjennom tusenvis av IP-adresser for å gjøre overvåkning og sporing tilnærmet umulig.

Penger har alltid tiltrukket kriminelle. Som vanlige papirpenger kan også Bitcoins brukes til kriminalitet. Uavhengig av BitCoins er våpen og narkotika lett tilgjengelig for de som ønsker å oppsøke slike miljøer. Et forbud mot Bitcoins ville være det samme som et forbud mot papirpenger som også i prinsippet er helt anonyme. Ironisk nok er et forbud mot kontanter allerede på bordet som et kriminalitetsbekjempende tiltak.

Risiko og spekulasjon

Som med mange andre nettfenomen er sikkerhetshull og mulighet for manipulasjon en konstant fare. Hacking og bruk av “Denial of Service” (DDoS) angrep mot store Bitcoin-børser som Mt. Gox, BitInstant og CoinBase er utbredt. Hensikten er å presse prisen og tiltroen ned for å kjøpe lavt og selge høyt. Muligheten for spekulasjon og markedsmanipulasjon gjør foreløpig BitCoins til en svært risikabel inverstingsstrategi. Verdsettelsen av BTC mot USD har variert fra 13 til 266 i 2013.

Et kryptologisk våpenkappløp

Siden bruk av Bitcoins spres øker det totale volumet av Bitcoins. Dette krever fortløpende mer datakraft for å kunne «kontrollere» (block hashing) mengden av transaksjoner. Som et grunnleggende prinsipp bak generering av Bitcoins ligger derfor såkalt «mining». En slik kryptologisk gruvedrift handler om en dedikert innsats for å behandle størst mulig mengde med transaksjonsdata på kortest mulig tid og med minst mulig strømforbruk.

Fenomenet har etter hvert ført til egne datamaskiner med spesiell hardware for prosessering av krypteringen av transaksjoner. Foreløpig er det selskapene Butterfly Labs og Avalon ASIC som leder an dette kryptologisk våpenkappløpet.

I følge rykter på nett har både Google og etablerte banker egne datamaskiner dedikert for mining. Samtidig er russiske hackere i gang med malware programmert for å overta din datamaskin for Bitcoin-mining i Botnet.

Monetær evolusjon eller et nytt Klondyke?

Vil tradisjonelle banker (“legacy banks”) omfavne Bitcoin på samme måte som PayPal? Vil vi snart kunne veksle BTC til lokal valuta i minibanken? Vil finanstilsyn og skattemyndigheter forsøke å forby anonyme penger? Ser vi slutten på sentralbanker og pengesystemet som vi kjenner det? Er P2P fildeling via BitTorrent, TOR IP-anonymisering, Bitcoins og 3D-printere slutten på et eldgammelt pengesystem og til syvende og sist nasjonalstaten?

Svarene får du i neste episode.

Skaff din egen BitCoin konto på 1-2-3:

  1. Last ned Bitcoin QT
  2. Ta backup av privat nøkkel (fysisk på minnepinne eller online).
  3. Registerer deg på en Bitcoin-børs (Mt. Gox, BitInstant, CoinBase eller norske BitcoinsNorge)
  4. Overfør penger fra din tradisjonelle bank til en av overnevnte BitCoin-børser.
  5. Sette opp en Bitcoin-miner (GPU-miner eller dedikert ASIC-maskin) og registrer deg i en Bitcoin mining-pool med utbetaling til din Bitcoin-konto.
  6. Kjøp og selg Bitcoins for å spekulere på verdsettelse.
  7. Kjøp varer og tjenester fra tilbydere som aksepterer Bitcoins som WordPress m.fler.

Nyheter og kilder:

«Bitcoin – den nye verdensvalutaen», NRKBeta.

Skandinavisk Bitcoin Forum.

BitCoin Magazine.

The BitCoin Channel.

Let’s Talk BitCoin.

Free Banking.

BlockChain Info.

Bitcoin Charts.

Finsk TV om Bitcoins:

Reklamer
One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Bokomtale: Mafia i Norge | Torggata Blad

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: