Gå til innhold

Slangen i skatteparadis

april 8, 2013

super_yacht_smallDe rike blir rikere,
mens skattebetalerne blir fattigere

Tidenes største lekkasje eksponerer den globale elite.

Hva har etterretningstjenester, narkokartell, diktatorer, korrupte statsledere og verdens rikeste mennesker til felles? De har alle en hemmelig konto i et skatteparadis – inntil nå.

Mens verdensøkonomien fortsetter utfor stupet, statsfinanser er i ubalanse og flere land er på randen av konkurs kommer kanskje tidenes største finans-lekkasje. Onsdag forrige uke lanserte The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) sin foreløpige rapport om menneskene og metodene bak skatteparadisene.

UPDATE: Nordmenn i skatteparadis blir sporet opp i ny database, VG+

UPDATE: ICIJ har nå tilgjengeliggjort The Offshore Files i form av en søkbar database. For de som ikke trives på denne listen – se Intet nytt om den skjulte norske maktelite.

Her er resultatet av et søk på NORWAY (26 treff):

Gustav Mohn (Corporate Concepts Ltd., Afronorse Trading Ltd.)
Thomas Heyerdahl Poppe
Jonas Gustaf Aspelin Ramm
Knut Gustaf Aspelin
Knut Dyremyhr
Bard Arne Bjorlow
Jan O. Nielsen
Brit Elin Solberg
Thomas Vold Mathiesen
Ronny Ingvar Breivik
Trond Fjeseth
Erik Lunder
Owe og Inger Marie Beck
Jan O. Nielsen Bjorgan
Erik Nes
Simon og Sissel Kristin Grindhaug Storesund
Espen Naevestad
Stale Karlsen / Dianne Samuelsen Karlsen
Nils-Erik Setsaas
Pal Bao Vinciano Nguyen
Mrs. Yu Jing (Newry Invest and Trade Inc.)

Disclaimer: Jeg anklager på ingen måte noen av disse for å bedrive skatteunndragelse. Navnene finnes i en offentlig kilde og indikerer ikke noe annet enn bankforbindelse til «visse stater» – det er ikke ulovlig å ha konto i et skatteparadis.

Bakgrunn

Bak rapporten står 86 journalister fra 46 land som under ledelse av ICIJ har jobbet over ett år med systematisk fortolkning av 2,5 millioner datafiler. I tillegg til tradisjonelle journalistiske metoder er data-assistert journalisme anvendt for å analysere til sammen 260 GB med data fra den skyggefulle verden av skatteparadis, finansielle skitne triks og organisert kriminalitet.

Eierskap av kontoer i skatteparadis er i utgangspunktet ikke ulovlig i motsetning til bevisst unndragelse av skatt. Gjennom plassering av penger i land med strenge lover for banksekresse slipper bedrifter og superrike individer å betale skatt til egne land med høy beskatning. Skatteparadisene rapporterer sjeldent til skattemyndigheter og tilbyr totalt anonyme kontoer gjemt bak stråselskap og såkalte “nominees”. Penger oppbevart i slike land anslås å utgjøre en tredjedel av den totale globale pengesirkulasjon.

Eksistensen av skatteparadis er ingen nyhet – men en lekkasje av denne størrelsen som navngir enkeltpersoner kan få dramatiske konsekvenser for den globale eliten. I motsetning til lignende megalekkasjer som Wikileak sin Cablegate-lekkasje blir denne lekkasjen bearbeidet og publisert over tid av egne journalister. Flere etablerte aviser og mediehus, deriblant britiske Guardian og canadiske CBC, har tilgang på informasjonen og vil publisere funn fortløpende fremover.

Foreløpig er kildens identitet en hemmelighet eller simpelthen uviss. Vi kan bare spekulere i hvem som har hatt tilgang til en slik enorm database hvor flere banker, land og personer blir eksponert i detalj. Kan det være en misfornøyd bankansatt som ønsker hevn mot arbeidsgiver, en finansmann med moralske kvaler eller simpelthen en gruppe meget dyktige hackere?

Titusenvis av personer fra 170 land får sine nøye planlagte finansielle dekkoperasjoner avslørt. Alle er ikke nødvendigvis kriminelle da pengene kan ha blitt beskattet før de overføres til skatteparadisene. Allikevel er det svært få andre grunner til å overføre enorme pengesummer til skatteparadis enn skatteunndragelse.

Her til lands kjenner vi Ditlev-Simonsen familiens “Tante i Sveits” , diamantene Jo Benkow “glemte” å fortolle, Jahre og Reksten-sakene, NORTRASHIP og shippingbransjens generelle utflagging. Allikevel har nordmenn en naiv tiltro til rike mennesker og suksessrike selskaper. Så vidt meg bekjent er det foreløpig bare Journalisten.no som har omtalt The Offshore Files i norske medier. Foreløpig er heller ingen nordmenn omtalt i utenlandske medier, til tross for at Norge har dukket opp på lister over land som er omtalt.

Myndigheter i land som England, Canada, Tyskland, Nederland og Filipinene ønsker tilgang på informasjonen for å etterforske egne statsborgere. Ironisk nok vil også Kypros, som selv er/var et skatteparadis, ha tilgang på opplysninger om skatteunndragelse av egne borgere. Dette etter at landet planlegger storstilt ekspropriering av penger fra landets banker. Her hjemme er det foreløpig ingen reaksjoner fra finansdepartementet eller andre skatte-relaterte myndigheter.

For dere som skjelver i designerdressen mens Champagnen mister futten på soldekket er det fortsatt mulig å flytte pengene over til en Bitcoin-konto. Vær i så fall kjapp.

Referanser:

“Tax Havens” på Wikipedia.
The battle for the Swiss soul, Reuters.

Relatert:

Wikileaks (kjent for Transfigura-lekkasjen, Irak War videoen og Cablegate)
OpenLeaks (anonym digital postboks som videresendes til etablerte aviser)
BalkanLeaks (kjent for avsløring av korrupsjon på Balkan)
Cryptome (originalen?)
Pastebin (datadump fra hackere)

Norske saker:

Tetter skattehull for multinasjonale selskaper. NRK.
Kjøpte luksusøy til 18 millioner via skatteparadis, Tønsberg Blad.

Reklamer
One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Bokomtale: Mafia i Norge | Torggata Blad

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: