Skip to content

Ny åndsverkslov for gamle dager

februar 25, 2013

nettsensurHistorisk sett er åndsverkslover et verktøy for kontroll av kunstneriske utrykk. Historiens første åndsverkslov innført i England var basert på 1600-tallets monopol på trykkerier og registrering av såkalt lovlige bøker.

Opphavsrett og kontroll av distribusjon er både grunnlaget for en økonomi basert på åndsverk, men også et verktøy for sensur og overvåkning.

I moderne tid har åndsverksloven handlet om internasjonale retningslinjer for kommersialisering av media. Fysiske produkter som bøker, vinylplater og dvd-plater er beskyttet av eksisterende åndsverkslov. Dette har sikret film- og plateselskaper enerett på distribusjon og profitt fra den enkelte utøvers produksjon.

Som et resultat av dette er underholdningsbransjen blitt en global industri med tilhørende politiske innflytelse og økonomiske makt. Grunnlaget for denne industrien gjennomgår i dag en brutal omstilling grunnet Internett som plattform for distribusjon av innhold.

UPDATE: «The Pirate Bay Departs Sweden And Sets Sail For Norway and Spain», TorrentFreak.

Den nye åndsverksloven forholder seg til en konstruert virkelighet definert av salg av fysiske varer. En politisk illusjon hvor media og Internett skal reguleres på lik linje med andre fysiske produkter. Nettets natur er fra en helt annen virkeligheten hvor media produseres, distribueres og konsumeres digitalt – både gratis og mot betaling.

Tekst, lyd og video er informasjon på linje med all annen informasjon. Digital informasjon kjenner ingen andre fysiske begrensninger enn tiden det tar å laste opp eller laste ned. I et fritt samfunn burde man i størst mulig grad sørge for en fri og usensurert tilgang på slik informasjon.

NETTETS IBOENDE LOGIKK
Essensen av Internett er deling av informasjon, et nettverk med noder hvor informasjon kan deles fritt. Dette har drevet frem nye innovative IT-løsninger og en ny global milliardindustri. Denne teknologien har naturligvis endret premissene for en rekke tradisjonelle industrier. Forretningsideer må tilpasses, verdikjeder rasjonaliseres og kannibaliseres samtidig som bransjer forsvinner og en rekke nye forretningsmuligheter oppstår.

På samme måte som den industrielle revolusjon var en langvarig historisk prosess er også utviklingen av Internett en dyptgripende samfunnsmessig overgang. Konsekvensene av slike historiske brytningspunkt kan omfavnes eller motarbeides. Uavhengig av vårt håp eller frykt for fremtiden vil teknologiske gjennombrudd utløse drivkrefter som kan oppleves som radikale og dramatiske i sitt hendelsesforløp.

I forslaget til ny åndsverkslov viser regjeringen en historieløs tilnærming til teknologiske endringer. En manglende forståelse for historiske overgangsfaser har gitt oss politikere som lar seg styre av en profittdrevet underholdningsindustri. Spesielle industrielle økonomiske interesser settes igjen foran ytringsfrihet, personvern og demokratiske prinsipper.

«PIRATE BAY»: EN TRUSSEL MOT ET INDUSTRIELT PARADIGME

download_facebook«Why 3D Printing Will Be The Next Big Copyright Fight» – ReadWrite.

Det åpenbart anliggende for underholdningsindustrien er å blokkere The Pirate Bay (TPB) fra norske Internettbrukere. BitTorrent-teknologien bak TPB er i utgangspunktet uavhengig av enkelte nettsider. Alt en torrent-tracker som TPB gjør er “loggføring” av filer tilgjengelig hos brukere på et åpent nett slik at man lett kan finne og dele informasjon.

TPB og andre torrent-trackere bestemmer ikke hva som lastes opp eller hentes ned og er derfor en nøytral leverandør av en teknologi for fildeling. Det er også en distinktiv forskjell på å laste ned musikk fra nettet og å stjele en dvd-plate fra butikken. På nettet kan ingenting forsvinne fra en lagerbeholdning – originalen vil alltid være der.

Kulturministeren innrømmer i sin presentasjon av lovforslaget at en blokkering av nettsider kan føre til omgåelser og alternativer. Skal vi forstå dette lovforslaget som intet annet enn et “hint” om at teknologi for fildeling bør være ulovlig?

UTILSIKTEDE KONSEKVENSER
Forskning på medievaner finner ingen kausalitet mellom “ulovlig” nedlastning og nedgang i konsum av kommersielle produkter. Forbrukermønstre endrer seg i takt med tilgjengelig teknologi og underholdningsindustrien burde omfavne fildelingstjenester som en mulighet for gratis markedsføring.

En mer kreativ strategi på nett vil øke betalingsvilligheten for verdiøkende produkter med høyere oppløsning og ekstra innhold eller «hendelser» som konserter, teater og kino. En blokkering av TPB vil sannsynligvis heller ikke gi Spotify, Wimp eller Netflix nye brukere. Den nye generasjonen medieforbruker er i flere kanaler parallelt og bruker allerede slike tjenester.

Nettsensur basert på vage diktat fra enkelte industrier åpner for en utvikling svært få av oss ønsker. Tanken på at man endrer lover for å kunne blokkere enkelte nettsider (utover de åpenbart kriminelle) er direkte skremmende. Regjeringens forslag til ny åndsverkslov er et eksperiment i sosial ingeniørkunst og nettsensur som ikke hører hjemme i et åpent demokrati.

Samtidig åpnes det for en rekke utilsiktede konsekvenser:

  • En redusert respekt for loven fra en hel generasjon nye mediekonsumenter.
  • Økt bruk av mer avanserte løsninger for anonym nettsurfing som gjør det vanskeligere å spore de virkelig nett-kriminelle.
  • Ensretting og monopolisering av formidling av kunstneriske produksjoner som hemmer de små utøverne i å bli oppdaget
  • Innovasjonshemmende for utviklingen av bruk av nettet som plattform for både kommersiell og gratis formidling

Les også “Innovasjon krever frihet” av Kjetil Kjernsmo og «Som Kina, med lusekofte» av Peter Sunde, begge publisert på NRK Ytring.

Se dokumentarfilmen om TPB:

BENYTT DIN STEMMERETT MOT INKOMPETENTE POLITIKERE

logo

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: