Skip to content

Informantsaken: fra det åpne kritiske samfunn til den totalitære politistat

februar 21, 2013
terror_sykkel_small

Terrorsykkel beslaglegges etter tips fra PST-agent Christian Høibø

UPDATE: «Bråkmaker i Brennpunkt», Journalisten.no

I NRK Brennpunkt sin produksjon “Infiltratøren” møter vi den tidligere PST-agenten Christian Alexander Cuellar Høibø (32). Hans jobb som infiltratør av både venstre- og høyreradikale miljøer gjennom mange år viser at politisk overvåkning fortsatt er en prioritert oppgave hos sikkerhetspolitiet i Norge.

Saken viser hvordan blitzere, dyrevernere, anarkister og anti-globlister blir utsatt for samme type infiltrasjon og overvåkning som høyreekstreme grupper. Maktkritiske miljøer blir infiltrert og overvåket av PST via en tilfeldig 20-åring uten utdannelse eller relevant erfaring utover deltagelse i Robinsonekspedisjonen.

Sikkerhet som “business” eller statlig ansvar

Man kan undre seg om PST har laget arbeid for å rettferdiggjøre egen eksistens i mangel på fokusert styring. Infiltrasjonen pågikk før, under og etter norgeshistoriens største terroraksjon utført den 22/7 2011. Ventet PST på neste møteprotokoll fra Blitz mens Breivik bygde bomben på gården i Rena? En bombe basert på kjemikalier bestilt fra Polen og registrert i anti-terror systemet Global Shield hvor PST deltar.

Spørsmålet man må stille seg er hvordan PST prioriterer sine ressurser og fokuserer sitt arbeid. Med begreper som voldspotensiale og terrortrussel rettferdiggjøres en total overvåkning av uskyldige samfunnsengasjerte. Prinsippet om proporsjonalitet bør gjelde like mye innen sikkerhetspolitiets arbeid som i straffeutmåling. Noen burde kreve svar fra PST på følgende spørsmål:

  • Hvilke analyser ligger til grunn for bruk av infiltrasjon som metode?
  • Hvilke resultater kan PST vise til ved bruk av infiltrasjon?
  • Hvordan måler PST et voldspotensiale?
  • Hva er suksesskriteriene for PST sitt arbeid?

I et samfunn hvor politiets risikoanalyser sidestiller kritikk av dyremishandling, krigsforbrytelser og korrupsjon med militante bevegelser kan det tydeligvis være lett å miste fokus. Hva sier dette om prioritering av ressurser i kampen mot den reelle terrortrusselen vi står ovenfor?

Samtidig som PST viser åpenbar brist i virkelighetsforståelsen viskes skille ut mellom infiltrasjon og provokasjon. Høibø blir omtalt av aktivister som en aggressiv demonstrant med hensikt å provosere både politi og andre demonstranter. Var ikke Høibø bare PSTs lille hjelper, men også en fullblods Agent Provocateur? Basert på opplysningen i “PSTs agent og provokatør” i Klassekampen kan det virke slik.

Høibø gikk under dekke av å være journalist ved flere anledninger, samtidig som han kastet stein og rapporterte om planer for demonstrasjoner til PST. Norsk Journalistlag reagerer med å åpne ekslusjonssak mot Høibø og kollegaen Jon Hagen samt gjennomgå kravene til utstedelse av pressekort for å unngå lignende misbruk. Noen burde også ta en gjennomgang av hattehyllen hos PST.

Krav om granskning av PST

smokemirrorsInnen etterretning er kildens kvalitet et grunnleggende kriterium for håndtering av mottatt informasjon. Med bakgrunn i dette mener Petter Gotschalk at spesialenheten bør etterforske PST for brudd på regler for rekruttering av infiltratører. (Nettavisen) Vi bør også stille oss spørsmålet hvordan PST kan stole på en ufaglært og arrogant realitystjerne med behov for både logoped og psykolog?

Sikkerhetstjenester har alltid vært omtåket av mystikk og folkelige assosiasjoner til Agent 007. Noen ganger kan virkeligheten overgå spionthrillerens dramaturgi med “cloak and dagger” og “smoke and mirrors”. Hva PST her har drevet med vitner om en total manglende virkelighetsforståelse samt en fraværende respekt for grunnleggende rettsprinsipper.

Vi kan allikevel sove trygt i natt. I slutten av “Infiltratøren” forteller føringsoffiseren fra PST at de nylig har ansatt en kvinnelig journalist med mastergrad og fast jobb som deres nye nettspion. Sett som en «rekrutteringsfilm» kan denne episoden av Brennpunkt skaffe mange nye kvalifiserte kandidater til PST – blant folk med talefeil og agentdrømmer. Alle vi andre kan nå helt sikkert puste lettet ut.

From → Overvåking, Satire

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: