Skip to content

Sagan om den stora datamaskinen (1966)

mai 4, 2012

«En vision kallas Sagan om den stora datamaskinen. Och visionen är fantastisk och förbluffande samtidigt som den genom sin detaljrika skärpa är mycket övertygande. Den startar i vår egen tid då datamaskinerna eller datorna fortfarande är mycket primitiva.

KJØP BOKEN HER

Men utvecklingen går snabbt, och med dataålderns inträde har helt nya förutsättningar uppståt för vår tillvaro. Arbete och tankeverksamhet kan inskränkas till ett millenium, livet blir lätt att leva i ett perfekt organiserat samhälle. Den Fullständiga Frihetsdemokratin införs. Krigen upphör. Datorna har som lydiga tjänare löst alla tänkbara problem åt sina härskare. Men hur ser datorna själva på problemet människan?

En satir är också Sagan om den stora datamaskinen. Från dataepokens perspektiv verkar mycket i vår tillvaro tafatt och ineffektivt: storstädernas ohämmade expansion, bilarnas framfart, de kortsynta politikerna och den tilltagande byråkratiseringen. Men satiren riktas i lika hög grad mot den naiva rationalism som ligger bakom datatänkandet.»

Les mer om boken «Gårdagens framtid var förvånande förutseende» i NyTeknik. Boken var blant annet til inspirasjon for Vernor Vinge i artikkelen «The Coming Technological Singularity: How to Survive in the Post-Human Era«.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: