Skip to content

Empatens dilemma, undertrykkelse og potensial

oktober 18, 2011

Speilnevron vs. Speilnevron

«In many ways, violence is a disease of the emotions. While we should never ignore the victims, it can be managed and curbed so it affects as few people as possible and remains minimally contagious. Many illnesses that once felled multitudes are now largely vanquished through greater knowledge and simple preventive measures; a similar process has made us all less likely to be targets, and perpetrators, of brutality.» – Steven Pinker

Empati er som de fleste vet evnen til innlevelse i andres følelser. Vi vet at evne til empati i stor grad er et resultat av psykososiale oppvekstvilkår og at fordelingen varierer i en befolkning. Nyere forskning peker også mot genetiske og nevrokjemiske variasjoner.

I boken ”The Empathic Civilisation” illustrerer polymaten Jeremy Rifkin historien og betydningen av empati for utviklingen av vår sivilisasjon. Jeg ønsker å gå videre fra det sosiologiske perspektiv og inn i den subjektive opplevelse av å være en empat og potensielle konsekvenser av en ”empatisk revolusjon”.

Hvem er empaten? Karaktertypen er en nyere konstruksjon som ønsker å beskrive sensitive personer med høy grad av medmenneskelig omtanke og evne til empatisk innlevelse. En slags reversert psykopat med Weltschmerz og en dyp anerkjennelse av et pågående kulturelt forfall.

Store variasjoner i fordelingen av empatiske egenskaper er åpenbar selv om miljø og genetisk plastisitet skulle tilsi at alle har et potensiale for genuin medmenneskelighet. Vi vet dette ikke er tilfelle. Forklaringen kan ligge i at visse selvtjenende interesser bestemmer formidling, opplæring og innsikt i ”den empatiske vitenskap”.

Ingo Swann, en av samtidens mest beryktede parapsykologer, mener økonomiske og politiske krefter bevisst motarbeider forskning og praktisering av telepati i frykt for at det skulle vise seg at alle var telepatiske. Kunnskapen begraves og barn avlæres denne tidløse begavelsen i møtet med en materiell og konkurransedrevet virkelighet. Det samme kan sies om empatiske evner.

Vil dagens maktstruktur basert på hemmelighold og spisse albuer kollapse hvis alle var empater med telepatiske evner? Burde empati og telepati være fag i grunnskolen? Hvilke interesser kan trues av en slik bevisst innstats for å forbedre mennesket?

Bestående maktstrukturer er basert på hemmelighold, bakromsavtaler og et kyniske renkespill få tørr utfordre. Fagansvarlig Rolf Bøe Lindgren i Mensa imøtegår dette nettverket med sitt utspill om at statsminister Jens Stoltenberg bør IQ-testes sammen med samtlige stortingsrepresentanter. Ikke lite frekt vil sikkert mange si – ingen dum ide mener jeg som i tillegg mener løgndetektortesting burde være obligatorisk i Stortingets spørretime.

Betydningen av IQ og slike utspill blir naturligvis latterliggjort med argumenter om at kompetanse og erfaring er viktigere enn høy IQ, eller for den slags skyld empatiske evner. En leder av et meritokrati trenger verken IQ eller empati – i hvertfall ikke telepati.

Etter alle tårene fra 22/7, burde vi ikke heller stille oss spørsmålet om hvilken betyning empati og empaten har i utviklingen av en velfungerende liberal rettsstat? La oss slutte å belønne psykopatene og heller dyrke frem en ny generasjon empater.

Relevante bøker og artikler:

  • «Peace on Earth – The Better Angels of Our Nature. Why Violence Has Declined» av sosiobiologen Steven Pinker omtalt i The Wilson Quarterly.
  • «The Biointelligence Explosion – How recursively self-improving organic robots will modify their ownsource code and bootstrap our way to superintelligence» av David Pearce.
  • «The Men Who Stare in Peace», mitt intervju med David Leffler.
Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: