Skip to content

Skrugard; en dråpe i en lekkende oljenasjon

april 12, 2011

Hubbertkurve fra norsk sokkel, fra Oljepessimisten.

Valebrokk proklamerer i Aftenposten at «Dommedag er utsatt – igjen» etter et «stort» oljefunn på Skrugard-feltet i Barentshavet:

Olje-Norge kunne trekke et lettelsens sukk da det ble klart at Statoils oljefunn på Skrugard ikke var en aprilspøk, men tvert imot det største oljefunn på norsk sokkel på 20 år. Mer skulle det ikke til for å gjenskape optimismen i olje-Norge.

For Skrugard er ingen «elefant», men trolig likevel stort nok til å kunne forsvare en selvstendig utbygging. «Betydelig» er betegnelsen som brukes om funnet i Statoil. Det er likevel ikke «stort» målt mot Ekofisk, Statfjord, Oseberg og Gullfaks. Jubelen i Statoil over Skrugard-funnet sier derfor mer om hvor dypt forventningene til nye, store funn hadde sunket etter boring av mange tørre hull enn om den betydning funnet etter all sannsynlighet vil få for Statoils og Norges oljefremtid.

Oljedirektør Bente Nyland sier til Teknisk Ukeblad:

– Etter 2020 vil produksjon fra norsk sokkel være mer og mer avhengig av ennå ikke-påviste ressurser. Og etter 2030 vil norsk produksjon være dominert av funn som ennå ikke gjort. 37 prosent av disse ligger i Barentshavet, sier Nyland.

Oljepessimisten oppsummerer:

Stort funn… viktig hendelse… spennende tid… Barentshavet som oljeprovins… Den glade nyheten ble gjengitt av en euforisk presse. Kåre Valebrokk i Aftenposten kunne meddele at Dommedag er utsatt igjen!

Mon det. Vi snakker om “inntil 250 millioner fat oljeekvivalenter” (ca 40 millioner Sm3), noe som vel er et par måneders produksjon med dagens nivåer. Nå skal jo Skrugard bygges ut først – la oss si at det tar ti år fra nå – og da vil feltet være betydelig.

Det er bare å beklage: dette er ikke redningen for norsk oljevirksomhet, ei heller er det starten på en spennende framtid for Nord-Norge. Når Skrugard kommer i produksjon vil det bli en betydelig bidragsyter til totalproduksjonen – men på det tidspunktet er norsk oljeproduksjon en skygge av seg selv og Norge er en oljeimportør (dersom det er noen å kjøpe fra).

Og nordlendinger: ikke stol på Borten Moe – arbeidsplassene som kommer blir besatt av oppsagte oljearbeidere fra sør.

Samtidig advarer IMF mot langvarige høye oljepriser – «Pengfondet: Ikke nok olje» i Teknisk Ukeblad og Reuters.

Reklamer

From → Energi, Politikk

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: