Skip to content

Bedre grep med DIY-proteser

desember 22, 2010

Pasienter som gjennomgår amputasjoner, får opptrening i protesebruk på sykehuset. Her mestrer de ofte bruken bra. Problemene oppstår først når de kommer hjem og skal utføre sine daglige gjøremål. Ifølge Stavdahl kan noe så enkelt som å ta seg en kopp kaffe fort bli en utfordring:

– Dersom man prøver å gripe koppen når armen er i en uvant posisjon, for eksempel over hodet, vil musklene produsere signaler som er vanskelig å tyde for protesen. Protesen mistolker derfor signalene, og gjør noe annet enn det man hadde til hensikt. Med det resultat at kaffekoppen går i gulvet.

Et akselerometer reduserer disse problemene ved at den beregner posisjonen til armen, og dermed kan kompensere for de forvirrende signalene fra musklene. Det er dermed større sannsynlighet for at protesen beveger seg slik eieren vil.

Den samme teknologien brukes allerede i smarttelefoner, som iPhone, håndholdte datamaskiner, og spillkonsoller som Nintendo Wii. Her brukes akselerometeret for å registrere hvilken vei iPhonen er vendt, og bildet eller teksten på skjermen vil «følge etter».

– Vi har tatt komponenter fra andre markeder og testet dem ut i proteser, hvor vi ser at det helt klart har en nyttefunksjon. Det vi gjør, er noe helt nytt, forteller Stavdahl.

Les hele artikkelen hos NTNU Gemini.

Reklamer

From → Teknologi

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: