Skip to content

USA konkurs innen 10 år

august 25, 2010

Jørgen Ørstrøm Møller, som har skrevet en rekke bøker om økonomi og er professor ved Copenhagen Business School og Singapore Management University, mener verdens mektigste økonomi er på katastrofekurs.

I et intervju med nyhetsmagasinet Ræson sier han at det vil bli verre og verre – og det vil gå raskt:

– Allerede i dag går 8-10 prosent av USAs føderale budsjett til å betjene gjeld, og dette tallet stiger. Selv under svært optimistiske forutsetninger vil det være vanskelig for USA å riste gjelden av seg. Innen 2020 er dagens 10 prosent oppe i 20 prosent. Regjeringen vil ikke la 20 prosent av budsjettet gå til avdrag og renter. Det er altså selve betjeningen av gjelden som vil kvele den amerikanske økonomien, advarer Jørgen Ørstrøm Møller.

Fra danske Ræson via Dagens Næringsliv. Møller mener det vil utspille seg slik:

Min subjektive vurdering er, at det, der vil ske på et eller andet tidspunkt omkring 2015, er, at USA vil informere sine udenlandske kreditorer om at landet ikke længere er i stand til at afdrage på gælden og betale renter – fordi skatterne i USA i givet fald skal sættes op, hvad der vil få den amerikanske vækstrate falde og det kan landet ikke leve med. Derfor vil USA bede sine kreditorer om at vælge hvorvidt de fortsat ønsker at bibeholde et dynamisk USA (der kan være marked for deres produkter) eller ej.

Hvis kreditorerne går med til at afskrive noget af gælden, så er USA teknisk set gået bankerot. Hvis kreditorerne vælger ikke at afskrive dele af gælden, vil USA være nødsaget til at føre en protektionistisk, anti-globaliserende økonomisk politik for at varetage egne interesser. Dette vil i sidste ende indebære, at den økonomiske vækst i USA falder dramatisk. USA hører op med at være marked for kreditorernes produkter, hvilket medfører at kreditorernes vækst ligeledes vil falde.

Begynnelsen på slutten? Min subjektive vurdering tilsier at det eneste som kan redde denne planeten er et radikalt teknologisk gjennombrudd innen nanoteknologi og molekylær produksjon.

Reklamer

From → Økonomi, Politikk

One Comment
  1. Hele verden kan gå konkurs innen 2 år. I så fall så gleder jeg meg til det. Blir stor fest som feires pga begynnelsen på noe nytt.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: