Gå til innhold

Avslører sitt eget topphemmelige krigshovedkvarter

april 12, 2010

En sikkerhetsglipp avslører telefonnummer, adresse, plantegninger og detaljert informasjon om regjeringens topphemmelige krigshovedkvarter.

Krigshovedkvarteret ble bygget på 60-tallet, da den kalde krigen var på sitt kjøligste. Det enorme anlegget skulle sikre at regjeringen og annet nøkkelpersonell kunne bo og utføre arbeidet sitt på et trygt sted i en krigssituasjon. Offisielt ble anlegget omtalt å ligge «et sted utenfor Oslo» eller «et sted på Østlandet». Selv om den kalde krigen er historie, er anlegget fremdeles i drift – og offisielt hemmelig.

Ved jevne mellomrom øver Heimevernet og Konges Garde på å evakuere regjeringsmedlemmer fra Oslo til anlegget, men det gis aldri opplysninger om hvor det ligger. På flyfototjenestene finn.no og gulesider.no er innkjørslene til anlegget manipulert bort. Det er Norsk Sikkerhetsmyndighet (NSM) som har ansvaret for at det blir gjennomført.

– Vi får beskjed fra Forsvaret eller etaten det gjelder om anlegg som er sensitive, og så ber vi fotobyrået manipulere det bort, forteller Kjetil Berg Veire i NSM.

Så flinke så – bare at de glemte Brønnøysundregistret og Riksarkivet. Se videoreportasje på NRK og «Ny sikkerhetstabbe fra det hemmelige Norge» på NRK. Er dette egentlig god journalistikk – «Hvor er NRKs lojalitet?» på Document.no. Les også Ivar Johansens forsøk på å skrive om anlegget på 80-tallet.

Nøyaktig hvilken sikkerhetsmessig konsekvens denne «avsløringen» har er usikkert. Selv informasjon om Mount Weather (tilsvarende anlegg for USAs myndigheter) er offentlig tilgjengelig. Det største problemet blir at «vi» nå må bygge et nytt slikt anlegg til x antall milliarder over statsbudsjettet. Jeg foreslår at kongens hemmelig utenlandsformue kan brukes til dette formålet.

Da er det bare å vente på at dette anlegget også havner på Finn.no – se «Atomsikker bunker til salgs«. Norske survivalister bør forøvrig (og inntil videre) unngå bygging av private bomberom i strøket.

Datalagringsdirektivet kan ikke redde dette landet fra egen inkompetanse, se «Skremselspropaganda fra PST» på NRK.

UPDATE: «Forsvaret forstod ikke at nettinformasjon kunne misbrukes» på NRK. Enda en grunn til ikke å stole på Microsoft. Ellers takk til Faremos (vikarierende) ønske om åpenhet.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: