Skip to content

Det nye trusselbildet

mars 3, 2010

Du trenger hverken bomber eller granater for å sette nasjonens sikkerhet i fare. Alt som kreves, er litt ondsinnet programvare.

Superormen Conficker ble i etterkant karakterisert som verdens verste. På det meste var 12 millioner datamaskiner verden over infisert. Ekspertene deler seg i to leirer: Enkelte mener sikkerheten på nettet er så truet i dag at Internett vil stupe om få år, om ikke store grep blir gjort.

En av disse er Maria Bartnes Line som forsker på informasjonssikkerhet ved SINTEF. Hun ser for seg et scenario der vi må oppgi nettet, gå over til fax, og bevege oss tilbake til banken på hjørnet og reisebyrået i byen.

– Seriøst?
– Ja, forutsett at det ikke blir gjort noe drastisk, mener jeg dette. – Vi blir stadig mer sårbare på nett. Det foregår en krig mellom hackere og sikkerhetsselskap, og den rasende farten på utviklingen av skadevoldende programvare, eller skadekode, betyr at sikkerhetsselskapene knapt får laget mottiltak før neste variant er i omløp.

Hun støttes av professor Svein Johan Knapskog ved NTNU som har omtalt Internett som et «digitalt korthus» med tanke på sikkerhet, og mener hullene i dagens tekniske løsninger er så store at det er fritt fram for kjeltringene.

Fra siste nummer av Gemini fra NTNU/SINTEF.

Se også «Cyberwar Hype Intended to Destroy the Open Internet» i Wired, «Fighting a Flood of Counterfeit Tech Products» i BusinessWeek og «Authorities bust 3 in infection of 13M computers» fra AP. Se også «Tysk dom må få konsekvenser for Norge» fra Teknisk Ukeblad.

Reklamer
3 kommentarer
 1. pølse prat permalink

  Hverken mac eller linux er utsatt for disse ormene, så at nettet kommer til å kollapse tviler jeg sterkt på.

  Målrettede angrep mot mac og linux fungerer jo, men det er ikke noe automatisert arbeid som kan rettes mot millioner av maskiner samtidig.

  Maria bør få hodet sitt ut av microsoft-bøtta.

  Liker

 2. Åse Dragland permalink

  Flott at du siterer GEMINI, men kan du få med at forskningsmagasinet kommer fra NTNU/SINTEF?

  Liker

  • Hei Åse, takk for tilbakemelding. Klart jeg skal opplyse om «opphavet» til Gemini. Benytter også anledning til å takke for det utvilsomt beste vitenskapsmagasinet i Norge.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: