Skip to content

Journalistlaget vil ha lisens for nettaviser

februar 28, 2010

Utrydningstruet industri blir kommunist på dødsleie

Bred støtte i landsstyret til forslag om avgift for å sikre statsstøtte til nettmedier.

En god idé. Det var konklusjonen til en rekke av representantene da landsstyret torsdag ble presentert for et forslag om en ekstra avgift på nettabonnement, i form av en lisens.

Sjokkerende fra Journalisten via FriBit. Som om ikke den «frie presse» for nok pressestøtte fra før? Torgeir Waterhouse kommenterer saken i Dagens Næringsliv:

– Etter mitt syn er det ganske absurd og bakstrebersk. Det er som å legge avgifter på datamaskiner for å holde liv i skrivemaskiner – du finner ikke en måte å ta betalt selv, så man prøver å legge en avgift på noen annens produkt, sier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge, til Dagenist.no.

Han mener en slik avgift enten må være så høy at en del ikke vil ta seg råd til bredbånd, eller være så liten at den likevel ikke løser problemet.

Waterhouse stiller seg tvilende til om NJs landsstyre forstår det nye mediet og mener forslaget minner om andre proteksjonistiske reaksjoner på forandring – som man har sett mange av gjennom industrihistorien.

– Man må finne måter å finansiere journalistikkenen på, men dette er definitivt ikke løsningen. Når folk har lav betalingsvillighet må man spørre seg om det er kundene eller produktene som er problemet, sier han.

For anti-kommunister kan siden PaidContent være interessant.

Utfordringen ligger i å finne en balanse mellom annonseinntekter som er avhengig av trafikk og betalende abonnenter som er avhengig av eksklusivt innhold. Dette er en spennende utvikling som norske aviser tydeligvis ikke har fått med seg.

Man kan starte så mange slankeklubber og vinklubber man orker – til syvende og sist handler det hele om journalistisk kvalitet. Hvor er det unike innholdet? Mesteparten av norsk journalistikk er oversatt fra utenlandske kilder, hvordan kan de da forvente at folk vil betale for det? Tusen takk for oversettelsen, her har du 20 kroner?

Reklamer

From → Økonomi

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: