Skip to content

Stamcellebank, for dyrt for Norge

januar 11, 2010

cell

NTNU inviterte nylig til å stille spørsmål til professorer. Her er mitt spørsmål:

Hvorfor lagres ikke navlestrengsblod fra nyfødte for bruk ved fremtidig stamcelleterapi i Norge? Jeg mener dette burde være obligatorisk for å spare mennesker og samfunnet lidelser og utgifter i fremtiden.

Her er svaret:

Stamceller fra navlestrengsblod kan brukes i behandling av noen kreft- og blodsykdommer. Et nyfødt barn kan senere i livet utvikle sykdom der tilførsel av stamceller kan være aktuelt, men sjansen er svært liten (0.005%).

Familier med økt opphopning av sykdommer der tilførsel av stamceller fra navlestrengsblod kan være aktuell behandling, har fått anledning til å lagre navlestrengsblod i offentlig regi – etter søknad til helsemyndighetene.

I 2003 fikk Senter for medisinsk metodevurdering i oppdrag av regjeringen å utrede om alle nybakte foreldre burde få et slikt tilbud. Ved å sammenholde kostnadene knyttet til innsamling og lagring av navlestrengsblod fra alle fødsler i Norge med det antall individer som faktisk vil komme til å kunne ha nytte av stamcellene, konkluderer utredningsgruppen med at prislappen per behandling blir uakseptabelt høy.

Bruk av stamceller fra internasjonale beinmargsregistre (en kilde til stamceller for tilsvarende bruk) vil være et bedre alternativ. Utredningen er basert på erfaringene med bruk av stamceller fra navlestrengsblod til et par tusen pasienter på verdensbasis.

Professor Rigmor Austgulen, Forskningsgruppe for human reproduksjon, Institutt for kreftforskning og molekylær medisin, NTNU.

I stedet for at det offentlige i det minste kan ha et tilbud for lagring dukker private aktører opp med dyre og upraktiske løsninger, eks. Cryo-Save.

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: