Skip to content

FOST-saken henlegges, ingen vet hvem som overvåker hvem

desember 13, 2009

Offer for alfabetsuppe
Umulig å ha oversikt over hvem man overvåker hele tiden
med alle disse skjermene og akronymene

Kripos tok i juni ut siktelse mot Forsvarets sikkerhetstjeneste for brudd på straffelovens paragraf om ulovlig overvåking. Bakgrunnen for etterforskningen var mistanke om at FOST kan ha drevet ulovlig overvåking av norske toppolitikere og embetsfolk, deriblant e-poster til og fra Slottet.

FOST har ansvaret for å forebygge sikkerhetstrusler mot Forsvaret. De skal kun operere innen Forsvaret og har ikke hjemmel til å bruke inngripende metoder, som overvåking, avlytting og ransaking.

FOST-sjef Geir Gade uttalte denne uken at han ikke visste at Slottet og Justisdepartementets nettverk sto under deres overvåking.

Typisk rutine-feil fra NRK/NTB på fredag. Noen dager tidligere i Aftenposten:

Forsvarsdepartementet (FD) gikk selv til anmeldelse av FOST for mulig ulovlig overvåking i de to sakene Kripos har etterforsket, og leverte sin innstilling til statsadvokat Mandt 1. desember. Parallelt med etterforskningen har FD arbeidet med ny instruks for sikkerhetstjenesten. Et utkast forelå 10. november. Som følge av instruksen mister FOST sin status som selvstendig, hemmelig tjeneste.

Internt i FOST er det flere som mener at vingestekkingen er en følge av mistillit grunnet i urettmessige anklager fremsatt underveis i FOST-saken. Som følge av munnkurv under etterforskningen føler FOST-ansatte at de ikke har fått en reell mulighet til å forsvare seg mot anklagene.

Forsvarets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), som begge er mindre kjent enn PST og E-tjenesten, har i flere år ligget i innbitt strid. NSM, som skal kontrollere sikkerhetstilstanden for nasjonen som helhet, har ment at FOST har tråkket i deres bed. Både FOST, som er Forsvarets eget vaktselskap for det som skjer innenfor egne gjerder, og NSM, har oppfattet Forsvaret som sitt ansvarsområde.

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: