Skip to content

Kosmetisk nevrologi: piller for økt konsentrasjon

november 21, 2009

pillsEn natteravns drømmemedisin

Piller for enhver anledning. Narkolepsimedisinen Modafinil er sentralstimulerende, og får brukerne til å føle seg mer våkne og opplagte. Medisiner mot Alzheimer og demens antas å styrke overføringen av impulser i hjernen, og bedrer dermed læreevnen. Hjerte- og blodtrykksmedisinene kjent som betablokkere, brukes for å hanskes med plagsom nervøsitet. Disse stoffene blokkerer reseptorer i kroppens nervesystem, slik at skjelving eller spenninger dempes. Medisiner mot ADHD er stort sett varianter av det narkotiske stoffet amfetamin eller lignende stimulanter. De øker dopaminnivået i hjernen, og gir ekstra energi.

– Ideen om å kunne kjøpe seg smarthet i en liten flaske appellerer til studenter av helt åpenbare grunner, uttalte Vince Cakic, forsker ved institutt for psykologi ved Universitetet i Sydney, til avisen The Guardian i begynnelsen av oktober. Til D2 utdyper han:

– Akademiske prestasjoner avgjør folks karriere, inntekt og fremtid. Folk er villige til å gå langt for å bedre resultatene sine, for å skaffe seg det lille «ekstra» som gjør dem best.

Fra Dagens Næringslivs D2. Bra artikkel men den mangler intervju med sentrale personligheter som Anders Sandberg og Nick Bostrom fra Future of Humanity Institute ved Oxford. Les deres «Cognitive Enhancement: Methods, Ethics, Regulatory Challenges» (PDF) for en grundig analyse.

Reklamer
One Comment
  1. Easy for you to say ;-)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: