Skip to content

Norges forsvar er langt fra kampklart

september 20, 2009

F35-JSF fortsatt bare fancy datamodell

«Hovedinntrykket er at Norge står overfor et svært sammensatt trusselbilde. Dette omfatter både de klassiske utfordringer mot statssikkerheten – om enn ikke i form av den kalde krigs invasjonstrussel – og en rekke nye trusler mot samfunnssikkerheten, inkludert mot befolkningen, kritiske samfunnsfunksjoner og objekter.»

Denne trusselstatusen for Norge er halvannen uke gammel. Den ble servert av statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet (FD) under PSTs landskonferanse. Eide konstaterte at Norge nå må forberede seg på å håndtere begrensede, militære kriser på egen hånd.

Bildet stemmer overens med det som er opplyst i flere militær rapporter de siste årene: En fare for begrensede anslag mot Norge. Forsvarets forsvarsinstitutt (FFI) har bl.a. igjen definert Russland som en «militær trussel», i betydningen begrensede militære aksjoner.

Dette er forklaringen på at Norge bruker et tresifret antall milliarder kroner på et splitter nytt, høyteknologisk forsvar, sammen med ønskene fra EU, NATO og FN om bidrag til internasjonale operasjoner.

Men faktum er at tidspunktet for når de nye flyene og fartøyene skal være fullt ut kampklare, stadig forskyves.

Fra Aftenposten. Se også «Varsler «fiasko» i Afghanistan» i Aftenposten fra «McChrystal: More Forces or ‘Mission Failure'» i Washington Post. Les rapporten her (PDF).

From → Forsvaret

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: