Skip to content

Eirik Newth: Sjelden fornuft om fildeling

september 2, 2009

Fornuftige ord fra skaper av åndsverk

Respekt for egen opphavsrett har vært kulturlivets mantra gjennom en lang kampanjesommer. Men hvorfor er det så vanskelig for kulturlivet å anerkjenne nettbrukernes krav på personvern og rettssikkerhet?

Som «skaper av innhold» kommer jeg ikke til å undertegne oppropet, og jeg vil oppfordre de av mine kolleger som ennå ikke har gjort det, til å la være.

Grunnen til at jeg etterlyser klarhet fra oppropets initiativtakere burde være åpenbar: kampen mot fildeling har gått fra å handle om inntektstap, til å bli et av vår tids store prinsippspørsmål. IPRED, HADOPI og det private etterforskningsapparatet som lovene forutsetter, truer personvernet, rettssikkerheten og sin ytterste konsekvens ytrings- og forsamlingsfriheten til nettgenerasjonen.

Et opprop om fildeling som lar være å nevne disse problemstillingene er derfor verdiløst i alle betydninger av ordet.

Fra Dagbladet. Endelig en forfatter (skaper av åndsverk) som forstår problemstillingen, og som i tillegg tørr å si hva han mener. Se også Newth sin glimrende Forfatterblogg.

Reklamer

From → Fildeling

One Comment
 1. Herman permalink

  Krav om håndhevelse springer ut av det faktum at det ikke synes å være noen vilje til den minste håndhevelse pr i dag, alle toer sine hender og peker vekk.
  Personvernets ukrenkelighet og politiets enerett til å gripe inn har vært oppe mange ganger, og det ender stort sett med en balansert løsning.
  En løsning med fri adgang til å byttehandle med ulovlige kopier i trygg anonymitet er imidlertid ikke balansert.
  En butikkeier har lov til å ansette en vekter som begrenser en nasker inntil politiet ankommer, sporveiene har anledning til å hindre en sniker fra å gå sin vei mens man venter på politiet (i de tilfeller hvor snikeren nekter å identifisere seg eller signere på at vedkommende er tatt på fersken), men en skaper som ser at en datamaskin (identifisert ved IP) som massedistribuerer ulovlige og ubetalte kopier av hans verk, har ingen muligheter.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: