Skip to content

Nanopartikler gir DNA-skader

august 5, 2009

Ikke spis karbon nanorør

Nanopartikler i kosmetikk, medisiner og tennisracketer kan gi skader på DNA. Det viser danske forsøk på mus og rotter. Partiklene utløser muligens kreft, åreforkalking og hjerte-karsykdommer.

Peter Møller og en håndfull kolleger har undersøkt hvordan mus og rotter reagerer på nanopartikler av typene C60-fullerener (formet som fotballer) og «single-walled carbon nanotubes» (formete som avlange rør – se illustrasjonsvideo i faktaboksen).

I den ene studien ble rotter fôret med begge nanopartiklene ved hjelp av en oppløsning i saltvann eller olje. Etter 24 timer ble rottene avlivet, og lever, lunge og tykktarm ble undersøkt. Analysene viste skader på DNA i lunger og lever, framkalt av ødeleggende molekyler kalt frie radikaler, som ble dannet av nanopartiklene. Tykktarmen viste ingen tegn på skade.

– Vi fant oksidative DNA-skader i både lever og lunger, men ingen effekt i tykktarmscellene, og det overrasket oss litt, fordi mesteparten av nanomaterialet passerer gjennom den veien, sier Møller.

En forklaring kan være at tykktarmsceller blir skiftet ut raskere enn celler i lever og lunger, men det er foreløpig bare en hypotese. Resultatet er offentliggjort i tidsskriftet Environmental Health Perspectives.

Fra Forskning.no.

Reklamer

From → Teknologi

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: