Skip to content

Vår tapte frihet

juli 29, 2009

I år er det 60-årsjubileum for George Orwells 1984. Det er også 25-årsjubileum for det året i framtida Orwell la handlingen. Da er det interessant å tenke over hvor langt vår aksept av overvåkning er kommet siden 1984. Vi blir alle filmet og lagret når vi kjører gjennom bomringer, sporveiens nye billettsystem vil lagre hvor og når vi reiser. Minibanker, betalings og kredittkort er gullminer av informasjon om hva vi har handlet, hvor vi har vært og hva vi har gjort. De er så gode at noen nå vil forby kontanter. Slikt kan jo brukes til kriminalitet. Fotoboksene vil snart registrere deg der du kjører mellom dem. Ta en spasertur fra Sentralstasjonen til Stortinget i Oslo og tenk over hvor mange overvåkingskameraer som fanger deg opp.

Hadde noen i 1984 foreslått innført den grad av overvåkning og registrering vi i dag har i Norge, ville resultatet vært et politisk ramaskrik. Men overvåkningen har sneket seg inn, et lite nyttig skritt om gangen. Vi har vent oss til det. Vi ser ikke at vi blir sett, vi liker ikke å tenke på det. Nettopp derfor slipper overvåkerne unna. Det finnes så mange gode pragmatiske argumenter. Dersom vi alle leverte inn våre DNA-prøver, ville flere alvorlige forbrytelser bli oppklart. Voldtektsmenn ville blitt arrestert. Og ingen vil vel tro vondt om vårt politi. Men i 1937 visste ingen hvem som ville styre Norge i 1942.

Hva vet vi da i dag om hvem som har makta i 2014? Det vi vet er at vi har en rett til et privatliv, til anonymitet. Vi har en rett til ikke å bli overvåket uten skjellig mistanke, selv om det gjør alt vanskeligere for politiet. Enhver frihet har en pris, enhver frihet er en risiko. Det er nå engang frihetens vesen.

Les mer av Andreas Wiese i Aftenposten. Les også om debatten rundt Telenor og ønsket om blokkering av PirateBay på Aftenposten.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: