Skip to content

Partikkelsky over europeiske byer

juli 27, 2009

smog
Et stykke igjen til støvstormer som i Kina

Det er EU-prosjektet MEGAPOLI som står bak, og som tar prøver fra den ”usynlige” forurensningen som slippes ut blant annet fra biler og industri. Tidligere i juli fløy forskerne over Paris og målte gasser og partikler med spesialutviklede massespektrometre.

– Vi så at det foregår en ekstremt stor partikkeldannelse i atmosfæren. De fleste av partiklene er meget små, men jo mindre partiklene er, jo større betydning har de for menneskets helse, sier målesjef Matthias Beekmann til danske Ingeniøren.

– Man vet for eksempel at sotpartikler, utover å være helsefarlige, også kan forårsake endringer i refleksjonen fra solen. Men man vet ikke hvilke eksakte mekanismer som er på spill for en rekke andre kjemiske forbindelser, og dermed heller ikke hvordan man bedre kan modellere luftforurensningen og dens påvirkning av klimaet, sier Alexander Baklanov ved instituttet.
Sekundære effekter

Man har god kjennskap til såkalte primære effekter, blant annet at svovelpartikler reflekterer solstråler og gjør luften kaldere. Kunnskapen mangler i større grad for de sekundære effektene – når nye partikler og organiske forbindelser dannes.

Det er blant tingene forskerne forsøker å finne ut av, i tillegg til hvor lenge de nye forbindelsene lever i atmosfæren.

Fra Teknisk Ukeblad.

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: