Skip to content

Lesebrettene inntar markedet

juli 15, 2009

readiusthree
Phillips Readius med fleksibel skjerm
– en av mange nye lesebrett

Nettbokhandel Amazon lanserte i sommer tredje generasjon av lesebrettet Kindle for det amerikanske markedet. Selv om mange har lest bøker på PDAer er rene lesebrett tidligere lansert uten hell.

Nå er prisen og teknologien moden for forbrukermarkedet og viktige krav er innfridd med gode skjermer, god batterilevetid og tilstrekkelig ytelse. Tiden som kommer vil bli en kamp om markedsandeler for fysiske lesebrett, plattformer for distribusjon og betalingsmodeller. Kindle DX er utstyrt med 10 tommer skjerm, 4GB minne, støtte for PDF og trådløst nettverk. Med dette posisjonerer Amazon seg i et voksende marked for små håndholdte skjermer for lesing av elektroniske bøker. Ebøker utgjør i dag 35 prosent av bøkene solgt via Amazon og markedet for ebøker og lesebrett er beregnet til å være i milliardklassen.

Flere aktører lanserer nå lesebrett. Bokhandelen Borders tar opp konkurransen med Amazon med sitt eget lesebrett, Elonex. Med 6 tommer skjerm og 4GB til NOK 1999,- er den rimeligere enn Kindle DX til over NOK 3000,- Sony har lenge solgt sin eBook Reader og andre etablerte aktører som Fujitsu har lesebrettet Flepia tilgjengelig i Japan. Samsung, Phillips og en rekke andre mindre aktører har lesebrett under utvikling.

Til felles har lesebrettene en ca. 10 tommer skjerm basert på E-Ink teknologien. Mye av suksessen til lesebrettene ligger nettopp i denne strømeffektive skjermteknologien som gir mange dagers levetid for batteriene. I tillegg er skjermen uten baklys, har høy kontrast og er like behagelig å lese som en vanlig bok.

Forlag, ebøker og nettbrett

Amerikanske studenter var tidlig ute med å ta i bruk lesebrett. Drivkraften bak utviklingen er store besparelser både for studentene, universitetene og forlagene. Det akademiske forlaget Springer har over 20.000 av sine bøker tilgjengelig som ebok. Forlagsbransjen står ovenfor enorme utfordringer når lesebrett for ebøker og aviser erstatter papir.

Gammel infrastruktur og verdikjeder blir utfordret når en bok blir digitalisert og distribuert over nett. Project Gutenberg og Google Books har lenge gitt oss tilgang på et enormt utvalg av ebøker. Gamle bøker som ikke er lønnsomme å trykke i nye opplag blir tilgjengelige for spesielt interesserte. I Norge har Nasjonalbibliotekets http://www.bokhylla.no digitalisert 12.000 titler og den kommersielle aktøren http://www.digitalbok.no har målsetning om å utgi 1.000 ebøker i løpet av 2009.

At forfatter- og forlagsbransjen til dels har vært skeptiske til nettbasert distribusjon av bøker er forståelig. Forlagene må nå vise at de har lært av musikkbransjens erfaringer med fildeling og sette lesernes ønsker og behov foran egen drøm om piratsikker distribusjon.

Lesebrett vil stille nye krav til boken som medium. Innhold og forbrukeradferd vil endres når aviser oppdateres fortløpende og bøker har innebygde ordbøker og linker til Wikipedia. Kjøkkenbenkforlag vil få en oppblomstring med tilgang på samme infrastruktur som de store forlagene.

Lesebrett og digital distribusjon av bøker vil revolusjonere en av våre eldste industrier. Kanskje vil neste generasjon lesehester vokse opp med tidenes største bibliotek i lomma og allikevel aldri se en bok.

Av Ole Peter Galaasen for ITpro.no

Modeller:
Amazon Kindle , Sony eBook Reader , Fujitsu Flepia , iRex Iliad , Bookeen Cybook , Elonex , Ditto Book , Eslick Reader , Hanlin eReader , Phillips Readius , BeBook , CoolReaders , ECTACO jetBook , Crunchpad , Plastic Logic (Lanseres 2010), FirstPaper (fleksibel skjerm, eid av Hearst Corp.) og Samsung Papyrus (foreløpig bare i Sør-Korea).

UPDATES:
«Ny e-bokhandel tar opp kampen mot Amazon» om Barnes & Nobles eboksatsning, Dagbladet.
«Foreslår e-bokleser til alle skoleelever», Digi.no

Reklamer

From → Teknologi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: