Skip to content

Erik Reinert frykter ny middelalder

juli 6, 2009

Fremtidens datamaskiner blir som
dampdrevne skrivemaskiner

UPDATE: «The Economist: Teoretisk krise for økonomifaget», E24.

Jeg hørte nettopp på et radio-intervju med Erik Reinert hvor han mener vi beveger oss mot en ny middelalder. Har viser til økende arbeids-nomader og synkende lønninger. En annen observasjon er synkende teknologisk sofistikering; Nå graver de grøfter med hakke og spade – i fjor brukte de minigraver.

Han mener også oljefondet ikke kan kalles sparing. Begrepet sparing burde forbeholdes individer da en stat aldri går av med pensjon. Han mener enkle økonomiske teorier er problemet, vi har stolt oss blinde på teorier som virket før. Til tross mange spissformuleringer var dette en glimrende analyse.

Jeg prøvde å finne MP3-filen (NRK P2, mandag ca. 10:00-10:30) på nett men fant bare denne artikkelen:

Erik Reinert var en av de få som spådde at finanskrisen ville komme. Nå mener han at norske lønninger er truet.

– Millioner har mistet jobbene sine og er nå villige til å jobbe for småpenger. Dette har presset ned lønnsnivået i hele Europa, spesielt mye i Baltikum og landene i det tidligere Sovjetunionen, forteller professor Erik S. Reinert.

– Lønninger utgjør ca 70 prosent av bruttonasjonalproduktet. Så hvis vi sier at vi skal ha lavere lønninger kan det kaste hele økonomien inn i en nedadgående spiral, som vi ser i Baltikum nå, mener han.

– Det er viktig å holde lønnsnivåene oppe, for da får vi mekanismer som gjør at vi er beskyttet mot finanskrisen, sier Reinert.

For å unngå en nedadgående lønnsspiral og beskytte oss mot finanskrisens virkninger må vi investere mer i teknologi, mener professor Reinert.

– Måten å holde lønningene oppe på er å investere i ny teknologi. Vi må bruke mindre av pengene vi tjener på finansmarkedene og mer i teknologi. Ved å være i næringer hvor lønningens størrelse ikke spiller noen rolle, kan vi holde de norske lønnsforholdene oppe, mener Reinert.

Reklamer

From → Økonomi, Politikk

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: