Skip to content

RFID: Tingenes tale

juni 4, 2009

Forestill deg en verden der alt du har av eiendeler, er nummerert og katalogisert. Alle skoene. Alle klærne. En verden der ingenting er å regne for privat, men alt kan spores tilbake. Et lite tankeskritt til, og du har et univers der også enhver bevegelse registreres: Hvor mange ganger var du på Polet siste måned, og hvor mange liter melk handlet du på butikken sist lørdag?

Denne situasjonen er ikke langt unna, skal vi tro en av USAs fremste eksperter på personvern, Katherine Albrecht. Hun er en av dem som ser med mistro på anvendelsesmulighetene rundt å identifisere personer med den nye teknologien kalt RFID – Radio-Frequency IDentification.

Et amerikansk firma har allerede utviklet en brikke som kan implanteres i armen. På det viset kan enhver ha sitt unike ID-nummer knyttet opp til informasjon i en sentral database. Uhørt, ifølge Albrecht.

Men de kritiske røstene er få. De fleste vil nok mene at RFID først og fremst er en identifiseringsteknologi skreddersydd for bransjer som er avhengige av forsyninger av tjenester, materiellstrømmer, lagerhold, produksjon og varesikring. Og at mulighetene for effektivitet og sikkerhet er ufattelige.

Les videre om forskning på RFID i Norge på NTNU Gemini. Se også «Tingenes «internett»» i Dagbladet.

Mange vil nok være uenig i at Katherine Albrecht kan regnes som «en av USAs fremste eksperter på personvern». Jeg ville heller lete hos EPIC, EFF eller kanskje StateWatch i Europa.

Det amerikanske firmaet med RFID implantat kan være VeriChip eller  Digital Angel.

Reklamer

From → Teknologi

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: