Skip to content

Oligarkdebatten: Olsen og historien

mai 27, 2009

Det etterhvert så infamøse leserinnlegget av Petter Olsen om Røkke i Dagens Næringsliv har startet en liten norsk oligarkdebatt. Siste innspill kommer fra Dag Tangen, høyskolelektor ved BI i dagens papir DN:

Petter Olsen besværer seg over «en underlig ny situasjon i dette landet». Skyteskiven er Kjell Inge Røkke. Man kan si mye om ham og hans rolle, men ny er den ikke.

En viss Fred. Olsen sammenvevet for eksempel i en periode finansieringen, rederi og skipsbyggingen i et finmasket nettverk med statssubsidierte lån. Og da byggemanien for kjempeskip gikk over alle grenser med billige statlige lån, hvor fikk skipsrederne penger til å betale verftene? Fra staten gjennom Garantiinstituttet, som hadde fått dem av skattebetalerne. Fred. måtte til slutt dele pengene han hadde tjent med deg, vel fortjent, men hvordan har du tenkt å bruke dem for å bryte denne sirkelen?

Konsentrasjonsleire? Norske redere har alltid tjent bra på å frakte mye rart. En av dem het Anders Jahre. Han fikk takkeskriv fra Wehrmacht i 1940 for beredvillig ha å stilt sin flåte til disposisjon i aprildagene 1940. Deretter fikk han Kommandørkors av St. Olav. Så veldig sjarmerende var han ikke, men han hadde en stortingsrepresentant som het Fridtjof Bettum i samme lomme som pengeboka si. Hva kaller du slike mennesker?

Du er så interessert i fortidsvern, har du sovet i historietimen?

Hvis innleggene fortsetter å holde en slik kvalitet kan jo papiravisene bare legge helt om til …. papirblogger.

PS. Les også Hilmar Rekstens eventyr av Erling Borgen.

UPDATE: Avisbloggingen fortsetter, nå fra Jahre-fansen:

Fusk
I et innlegg i DN av 27. mai omtaler høyskolelektor ved BI Dag Tangen (som jeg aldri har møtt eller inntil nå har hørt om) forholdet mellom Petter Olsen og Kjell Inge Røkke som har vært diskutert i DNs spalter. Helt ute av sammenhengen bringer han inn skipsreder Anders Jahre, som ifølge Tangen stilfte sin flåte til disposisjon for Wehrmacht under 2. verdenskrig. Dette er fusk. I sitt leserinnlegg fremsetter han nedrige påstander om en mann som døde for nesten 30 år siden – og som ikke kan forsvare seg. Det er skrevet mange bøker om den norske handelsflåtens store innsats i den mest dramatiske situasjon vårt land har vært gjennom. Det var for 70 år siden. Kosmos’ flåte gikk inn i alliert tjeneste under krigen (Notraship). Noen av rederigruppens skip/nybyggingskontrakter ble konfiskert av okkupasjonsmakten. Lektorens innlegg i DN er lite ærefullt. Anders Jahre var en av de største industrialister i forrige århundre på linje med Sam Eyde – grunnleggeren av Norsk Hydro. Jahre var en samfunnsbygger.

– Herbjørn Hansson, tidligere finansdirektør i Kosmos (Anders Jahre gruppen)

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: