Skip to content

Jakten på de kloke genene

mai 26, 2009

ENDELIG. Etter tusenvis av blodprøver og 16 millioner i materialutgifter alene, så det ut som det var treff. I første omgang seks genetiske varianter som var karakteristiske for gruppen med høy IQ. Men før jubelen kunne slippes løs, viste grundigere analyser at de enkelte variantene hver bare hadde en effekt på knapt et halvt IQ-poeng. Og i en litt strengere statistisk test klarte bare en av dem seg. Dessverre var det et gen som ingen kjenner funksjonen til.

– I 20 år hadde vi diskutert hvor store de største genetiske effektene ville være. Nå måtte vi konstatere at de var mindre enn noen kunne forestille seg, innrømmer Plomin.

Men han forsikrer straks at det ikke får ham til å gi opp. Tvertimot er det store planer om et internasjonalt samarbeid om å lage en chip-test av hele 10 000 tvillinger og denne gangen med dobbelt så mange genetiske markører. For som Plomin sier:

– Jeg tror vi i løpet av noen få år skal kunne forklare 3-5 prosent av variansen i IQ med noen hundre eller tusen gener.

Kanskje en nedslående beskjed for gen-entusiaster, men til gjengjeld et gledesbudskap for alle som bekymrer seg for en fremtid full av særlig intelligente designbabyer – utvalgt på fosterstadiet eller rett og slett genetisk manipulert.

– Nei den skrekkvisjonen er nok dommedagsprofetene nødt til å gi opp, sier Plomin og legger ansiktet i medfølende folder.

Fra Dagbladet.

UPDATE: Se også «‘Warrior Gene’ Responsible for Gang Membership, Weapon Use» på Physorg.

From → Psykologi, Teknologi

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: