Skip to content

Oswald Spengler: En skugglik undergångsprofet

mai 9, 2009

Med sin ohöljda sympati för styrkan och «de hårda romerska idéerna» erbjöd Spengler sin tids människor ett enkelt svar på den moderna tidens problem. Kanske kan man säga att han gjorde en dygd av sin egen nöd. Han blev för sin tids kulturpessimister vad Karl Marx var för kulturoptimisterna. Av ungefär samma skäl som man idag läser Marx kritik av det kapitalistiska samhället kan man studera Spenglers filosofiska epos om de mänskliga kulturernas uppgång och långsamma borttynande. Hans majestätiskt framskridande prosa lyser mer än den upplyser, och även om man kan ifrågasätta mycket är det svårt att inte känna respekt för själva prestationen.

Var han nationalsocialist? Ett visst samband fanns, det kan inte förnekas. Men det individuella självuppgivande han beskriver var av en annan, mera preussisk art än det som senare anammades under Tredje riket och hans tal om ras var mera besläktat med Nietzsches övermänniska än med de biologiska renhetsidealen. Det är betecknande att ingen lära har betraktat honom som sin man.

Mest av allt är Västerlandets undergång en gigantisk fantasiskapelse av fakta, en filosofisk utvecklingsroman. Man märker det redan på stilen, den pulserande rytmen. Tragisk och grym, men också realistisk och mättad av symbolik, jäsande av motsatser, mysterier, neuroser och projektioner. En svårlöst ekvation – det gäller honom, liksom många av den västerländska kulturens stora andar.

Fra svenske Axess.

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: