Skip to content

Strøm av korrupsjonstips til UD

april 6, 2009

standard_utenriksdepartementet__e2_80_93_1_1.jpg

Tips og meldinger om mulig økonomisk snusk strømmer inn til Utenriksdepartementets nye varslingskanal for korrupsjon. Drøyt halvparten av sakene dreier seg om bistand. To saker er anmeldt til politiet.

Et drøyt år etter at utviklingsminister Erik Solheim åpnet en ny varslingskanal for korrupsjon har UDs kontrollenhet registrert 83 saker. 46 saker er fortsatt under behandling, 25 av disse dreier seg om bistandspenger som kan ha havnet i feil lommer.

Ifølge utviklingsministeren er det flere bistandsprosjekter som neste år vil få mindre statlig støtte eller vil bli kuttet ut som følge av varslingssaker. I tillegg er man innstilt på å ta i bruk enda tøffere virkemidler når alvoret i sakene tilsier det.

Fra Bistandsaktuelt. Se også denne saken fra Transparency Norge:

Varslerne er viktige for å avdekke korrupsjon og andre ulovligheter, men de fleste vegrer seg fordi prisen er for høy. Baard Johannessen opplevde at karrieren ble ødelagt da han varslet om korrupsjon i FN-systemet. Nylig tapte han rettsaken og må betale saksomkostningene til UD.

Utfallet i saken viser blant annet hvor vanskelig det er å nå fram med varsling i store byråkratier slik som FN og UD, og å påvise den direkte koplingen mellom varsling og forbigåelse i karrieren. Selv om UD vant rettssaken, styrker den ikke departementets troverdighet i forhold til å ta varsling på alvor. Forholdet som Johannessen varslet om, ble ikke politianmeldt.

Denne saken er også et tap for andre som lurer på om de skal si fra om korrupsjon på arbeidsplassen. Til tross for en viss beskyttelse gjennom arbeidsmiljøloven, er terskelen høy, og det er bare de med størst mot og integritet som tar sjansen. Det er synd, for samfunnet er avhengig av varslerne for å få bukt med kriminalitet og urettferdighet. Varslerne er samfunnets støtter og de bør få belønning, ikke straff.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: