Skip to content

Morgenbladet diagnostiserer dissidenter

mars 23, 2009

Ertresvåg om bruk av politisk tvansinnleggelse i Norge

Det er vanskelig å unngå forsiden til siste utgave av Morgenbladet. Den er prydet med en blå himmel dekket av kondensstriper og påskriften ”Noen gasser deg…”. I denne forsidesaken møter vi to konspirasjonsteoretikere fra Bakkemannskapet for fremtiden som begge frykter at vi daglig blir forgiftet fra oven. Som alltid i slike saker handler det om å latterliggjøre og denne gangen også mulig innleggelse på psykiatrisk avdeling.

Morgenbladet skal etter egne ord ta deg med bakenfor nyhetene og gi deg sammenhengene. I dette tilfellet er det ikke-nyheter vi blir tatt bakenfor. Sammenhengen er basert på sinnsyke teorier om at andre enn Al-Qaeda står bak 911 og at det finnes planer for en verdensregjering.

Blant åndseliten i Morgenbladet er slike ideer naturligvis sett på som vrangforestillinger. De har tross alt toårig journalistutdannelse og kan alt om vær varsom-plakaten, kildekritikk og god presseskikk. Ikke minst virker de troverdige. Dette hjelper beklageligvis lite.

Som de fleste artikler i Morgenbladet er det substansløst og blottet for nye perspektiv. Utover et regelrett karakterdrap av to intervjuobjekter følger en liten oversikt over hva disse splitter pine gale menneskene får seg til å tro. La meg kort oppsummere.

Det finnes en elite med ufattelig makt gjennom eierskap av pengesystemet. Nå konsolideres denne makten i en ny verdensregjering (New World Order). Et mål som først ble formulert av Illuminati i 1776 og senere videreført i sions vise protokoller manifesteres i dag gjennom 911, finanskrise, befolkningskontroll og «chemtrails«. For å gjøre det hele mer salgbart blandes det inn gamle myter, dommedagsprofetier og hallusinasjoner fra 70-tallet.

Morgenbladet mistenker at slike tanker kan føre til flere innleggelser på Ullevål Sykehus avdeling for psykoser. De har faktisk tatt seg tiden til å ringe for å høre med ekspertisen men denne gangen uten hell. Ingen er visst innlagt på grunn av skepsis til den offisielle teorien om terrorangrepet 911. Er det følelser av Sovjet-nostalgi i Morgenbladet? Varmer de oss opp for en ny runde med Psikhushka?

Beklageligvis mangler konspirasjonsgjengen en like klar strategi. De er til tider så naive at man kunne tro de var desinformasjonsagenter. Uansett sannhetsgehalten i mange av teoriene bør vi være takknemlige for at slike miljøer eksisterer her til lands. Vi trenger nemlig mer bredde i medielandskapet og tydeligvis en debatt om mental hygiene.


A Rake’s Progress: Plate 8
Tom Rakewell ends up in the Bethlehem Hospital madhouse
by William Hogarth, 1735.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: