Skip to content

Et rente- og inflasjonsfritt økonomisk system

mars 19, 2009


Fundamentale systemfeil skaper eksistensiell risiko for menneskehten

UPDATE: Praktisk tiltak for lokal valuta i Oslo, Oslo Byttering.

Den systemiske svikten i verdensøkonomien har et annet og mer fundamentalt opphav enn subprime lån, ineffektiv regulering av finansmarkeder og grådige eiendomsmeglere.

Innen internasjonal politikk ser man at større politiske blokker ofte gir færre men også mer omfattende konflikter. Det samme kan sies om det økonomiske systemet. Desto større økonomisk system jo færre men mer drastiske svingninger. Eksempelvis har dagens finanskrise forårsaket dyp resesjon i flere EU-land, dette til tross en sterk Euro. IMF rapporterer at Tyskland kommer på 3. plass etter Kina og USA målt i størrelsen på deres økonomiske «krisepakker» (se E24).

Har globaliseringen av økonomien gitt oss et mer ustabilt og sårbart økonomisk system? Krisepakkene har ikke fjernet den underliggende systemfeilen, de har bare forsterket og skjøvet problemet frem i tid. Hvis vi ønsker at dagens finanskrise ikke neste gang blir en økonomisk depresjon, kollaps eller «financial meltdown» må vi finne alternative økonomiske systemer.

I boken «Rentefrie og inflasjonsfri penger» foreslår Margit Kennedy en sirkulasjonsavgift i stedet for renter. En slik løsning sammen med bruk av lokale valutaer (local currencies) kan skape et mer stabilt økonomisk system og løse mange av dagens økonomiske skjevheter. Kall meg en naiv dagdrømmer eller les hele boka oversatt til norsk.

I 1890 formulerte Silvio Gesell en teori for penger og en naturlig økonomisk orden (6) som forholder seg til kapitalisme og kommunisme på samme måte som Copernicus’ verden gjør i forhold til Ptolemaios’ verden. Sola går faktisk ikke rundt jorda – selv om våre sanser ikke oppfatter denne vitenskapelige sannheten. Gesell foreslo å sikre pengeflommen ved å gjøre penger til en statlig tjeneste med en brukeravgift. Og dette er hovedbudskapet i denne boka. I stedet for å betale renter til dem som har mer penger enn de trenger, og for å holde pengene i sirkulasjon, burde folk betale en liten avgift hvis de holder pengene ute av sirkulasjon.

For å forstå dette konseptet bedre, kan det være en hjelp å sammenligne penger med en jernbanevogn som også hjelper til med å utveksle varer og tjenester. I kontrast til staten som utsteder penger, betaler ikke jernbaneselskapet brukeren en premie for å losse godsvogna og ved det sørge for at den kommer tilbake i sirkulasjon – i stedet betaler brukerne en liten daglig avgift hvis de ikke losser den. Dette er alt vi trenger å gjøre med penger. Staten eller nasjonen som utsteder «nye» penger for å hjelpe til med utvekslingen av varer og tjenester kan belaste brukerne med en liten «parkeringsavgift» om de beholder pengene lenger enn de trenger for veksling av varer eller tjenester. Denne endringen, selv så enkel den måtte se ut, løser de mange samfunnsproblemene som har blitt skapt av renter og renters rente opp gjennom historien.

Mens renter i dag er en privat inntekt, vil avgiften på bruk av penger bli en offentlig inntekt. Denne avgiften må så igjen returneres inn i sirkulasjon for å opprettholde balansen mellom størrelsen på pengevolumet og størrelsen på økonomiske aktiviteter. Avgiften ville fungere som en inntekt for staten, og derved redusere skattenivåets størrelse i henhold til statens offentlige utgifter.

Se også Ron Paul tale om finanskrisen og «End the Fed»-kampanjen på YouTube.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: