Skip to content

Det blir vanskeligere å spå om fremtiden

mars 16, 2009

Kalvende isbreer – tegn i tiden for nye konflikter

Nå har vel det å spå fremtiden aldri vært spesielt lett. Uansett spådomskunster kommer luftforsvarets første kvinnelige skvadronsjef Anne Katrine Reiersølmoen med interessante observasjoner på Forsvarsnett:

– Jeg er opptatt av å se Forsvarets rolle i en stadig mer uforutsigbar fremtid. Ser vi rundt oss i dag er det kriser og konflikter nær sagt over alt. Riktignok er det media som i økende grad setter dagsorden. Medias innflytelse er enorm. Mange ganger kan det synes som om morgennyhetene på NRK Radio eller forsideoppslaget i Dagbladet setter normen for hva som er viktigst den og den dagen. Det kan være vanskelig å få synliggjort mer komplekse saker, selv om de vil kunne være langt viktigere for folk flest.

Som samfunn burde vi være mer opptatt av hvordan verden rundt oss ser ut om ti, tyve år. Med vårt utgangspunkt som velferdsnasjon har vi lett for å fremskrive et bilde som ligner det vi har i dag. Men risikobildet endrer seg raskt. Forskerne peker jo blant annet på at vi får mer ekstremvær, ikke bare hos oss her i Norden, men kanskje i enda større grad i andre deler av verden. Med naturutløste katastrofer følger situasjoner som også vil påvirke oss her hjemme.

Verden er sammenvevd av raser, kulturer og religioner med ulik fordeling av natur ressurser og muligheter for velstand. Vi er avhengig av hverandre på en helt annen måte enn før. Tenk bare på hvilke problemer som plutselig oppsto da russerne stengte gasskranene som forsynte Ukraina og en rekke EU-land. Det er et eksempel på hvilken makt de nasjoner har som sitter på naturressurser som olje og gass. Her ligger jo kimen til langt de fleste konflikter rundt om i verden. Frykten for ikke å ha nok drivstoff er utgangspunktet for storpolitisk konfrontasjon stater i mellom.

Derfor er selvsagt manges øyne rettet mot lille Norge på godt og vondt. Forsvarets rolle vil sannsynligvis bli ennå viktigere i årene som kommer. Nordområdene vil spille en enda mer markant rolle. Mulighetene for ulike typer konflikter om olje, gass og fisk vil måtte øke. Ulike typer hendelser vil kunne komme over oss raskere enn vi kanskje tror. Vi gjør oss selv en bjørnetjeneste om vi begraver oss i velstanden og ikke forbereder oss på at ikke alt vil gå på skinner uansett hva som skjer andre steder i verden.

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: