Skip to content

Iran med egen telecom satelitt

februar 22, 2009

semnan_satellite_rocket_safir_omid_2008Den iranske satelitten Omid (Håp)

På et stort anlagt møte etter rakettoppskytingen, der 30-årsjubileet for den islamistiske revolusjonen i 1979 ble feiret, fastslo landets president Mahmoud Ahmadinejad intet mindre enn at iranske vitenskapsmenn hadde etablert seg i verdenseliten.

–Et av de viktigste resultater av den islamske revolusjonen er Irans økende status. Landet spiller en avgjørende og innflytelsesrik rolle i alle globale spørsmål, sa Ahmadinejad til en feststemt forsamling i hovedstaden Teheran.

Til en viss grad har den iranske presidenten rett: Hittil er det bare åtte land som har klart å skyte egne satellitter opp i verdensrommet og plassert dem i bane rundt jorden. Det dreier seg om USA, Russland, Frankrike, Japan, Kina, Storbritannia, India og Israel. Legger man til noen få andre land, for eksempel Tyskland og Brasil, har man hele listen over land som teller i dagens verden. Det er i den gruppen Ahmadinejad mener Iran hører hjemme.

Les Aftenposten om utviklingen mot et atomkraftig Iran.

Se også «Israel launches covert war against Iran» på Plausible Futures via Telegraph.

Les også hele dette interessante intervjuet med Jan Myrdal:

… CIA och Israel ägnar sig visserligen åt att lönnmörda oppositionella. Men det är en annan sak. Det är att sätta skräck i folk. Skräcken är väldigt viktig. Du ska inte underskatta skräcken som de sätter i folk. När det gäller israeliska lönnmord så är det en utmärkt metod att sätta skräck i folk. Det är dock en dålig metod om du ska sätta skräck i överheten. De kan gömma sig.

Den stora terrorn är USA:s terror. De ägnar sig åt massterror. Det är bara att se till Irak och Afghanistan och så vidare. Det är ett jävla masslaktande som man inte låtsas om. I stället talas om ”kampen mot terrorn”. Och vad fan är kampen mot terrorn? Vilken terror menar man? Möjligtvis den där konstiga historien med World Trade Center.

MO: Jag tror att det var ett insider jobb. Vad tror du?

JM: Det är möjligt. Vad vet vi om Olof Palme? Vi vet att han mördades. Vi vet också att det inte gjordes någon ordentlig polisutredning. Därefter vet vi ingenting. Hade jag skjutits ner härute hade man gjort en grundligare utredning. Det vi skrev i Folket i Bild alldeles efter mordet håller fortfarande. Vi vet inte. Det finns olika möjligheter. Detsamma gäller 9/11.

När det gäller terrorismen. Hela den lagliga terrorbekämpning vi har är ju intellektuellt oförsvarlig. Du har hela avlyssningshistorien. Inte fan kommer de att ta någon terrorist. Så vitt jag vet, ända sedan kriget har man vetat att det fanns avlyssning. Jag skiter i vad de hör eller inte hör. Tanken på att terrorister skulle kunna tala i telefon eller skriva i brev om sina planer är otänkbar. Det gör man inte. Det finns ingen förnuftig terrorist som gör så.

Hela denna terroristbekämpning är ju irrationell. Däremot så är den jävligt effektiv i att skrämma och övervaka folk. Terrorismen är bara en ursäkt.

Reklamer

From → Forsvaret, Politikk

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: