Skip to content

Oljefondet vs. skatteparadis

februar 16, 2009

Hva ville Onkel Skrue gjort med oljefondet?

Da Stortinget i 2007 vedtok å øke aksjeandelen i oljefondet, la finansminister Kristin Halvorsen frem statistikk for hvor mye bedre avkastning investeringer i aksjer har levert sammenlignet med obligasjoner. Statistikken tok for seg et utvalg intervaller de siste hundre årene.

I ettertid viser det seg de globale aksjekursene var svært nære sin historiske topp da Halvorsens statistikk ble utarbeidet. Nå viser ny statistikk fra samme departement at virkeligheten er fullstendig snudd om i løpet av det drøye året som har gått – i alle fall om man skuer 15 år tilbake i tid.

Den meravkastningen man normalt får i aksjemarkedet har vist seg å være mindreavkastning om man ser på de siste fem årene, de siste ti årene og de siste 15 årene. Om man går 30 år tilbake i tid får man en meravkastning på beskjedne 0,5 prosent for hele perioden.

Det får enkelte til å reise spørsmålet om det er god risikostyring å bytte ut investeringer i relativt sikre statsobligasjoner med langt mer risikoutsatte aksjeinvesteringer.

Fra «Rokker ved etablerte sannheter» i DN.

Kanskje vi skulle la Carlyle Group (kjent for sine pensjonerte statsledere) forvalte oljefondet? Da hadde alt forsvunnet i skatteparadisene – noe deler av det garantert allerede har gjort.

Les «Rare glimpse into offshore world of big money and low taxes» og «Isles of plenty» fra Guardian om femtegenerasjons soldaten Rudolf Elmer (via Wikileaks).

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: