Skip to content

Krakkfond har tjent 15 fattige øre

februar 11, 2009

… eller «hysj, vi kaller det et hedgefond».

Xact Derivat Bear ble lansert for et drøyt år siden som et lettvint alternativ for investorer som ville spekulere i dyster børsutvikling. Fondet er «giret» og hensikten er å gi dobbel effekt av kursfall.

Ved stengetid mandag stod fondet i 100,15 kroner. Prisen er kun 15 øre – eller 0,15 prosent – høyere enn da fondet åpnet 22. januar i fjor. Dette til tross for at hovedindeksen ved Oslo Børs hadde falt med hele 36,6 prosent i samme periode.

OBX-indeksen, som fondet måler seg direkte mot, var ikke stort bedre med et fall på 33,4 prosent. Dobbel effekt ville dermed gitt pessimistene nesten 67 prosents avkastning.

Fra E24. At hegdefond er en høy-risiko sport er intet nytt. Jeg husker jeg jobbet med research av hegdefond-markedet i Sverige og Danmark i  2001. Dette var etter kollapset i LTCM i 1998 som ingen tydeligvis lærte noe av og før hegdefond ble «lovelige» i Norge i fjor.

Pakket inn i finere ord (strukturerte produkter) dukker nå hegdefond også opp hos privatkunder, se «Vi har havnet i en økonomisk katastrofe» og «Solgte hedgefond til dement 88-åring» i Dagens Næringsliv.

Samtidig sliter Landsmor Gro med Økokrim i «Økokrim etterforsker stortingspensjoner» i DN. Sjekk også «Norske advokater i hardt vær» om juridisk og politisk forfølgelse av individer med litt for stor rettferdighetssans i dette forkvaklede landet.

Noen som fortsatt husker DnB NOR-notatene som selveste kongen la lokk på? Ukeavisen Ledelse har en artikkel fra november i fjor. Etter den: absolut tystnad?

UPDATE: Les «Caryle group presentation on the world financial crisis» fra 15 oktober 2008 via Wikileaks. For de som ikke kjenner Carlyle Group er dette en av topp-spillerne.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: