Gå til innhold

Hvorfor finanskrisen kunne forutses

januar 30, 2009

Hyman Minsky (1919 – 1996)

En finanskrise oppstår når realøkonomien og finansøkonomien skiller lag: finansøkonomien slutter å oppføre seg som et stillas som holder realøkonomien oppe, slik den gjør i normale tider, men begynner å vokse ved å tjene penger på seg selv gjennom pyramidespill-lignende prosjekter. Rentesrenten har en eksplosiv kraft i seg, og utgjør en underliggende faktor for finanskriser. Den engelske økonomen Richard Price regnet i 1772 ut at «en shilling spart ved Kristi fødsel til 5% rente ville ha økt til en pengesum større enn det hele solsystemet kunne inneholde». Da hjelper det å ha med seg økonomiske teorier som ikke er gjengse i Norge, slik som Joseph Schumpeters, der realøkonomien og finansøkonomien utgjør to helt ulike sfærer som kan skille lag.

Den store finanskriseteoretikeren var amerikaneren Hyman Minsky (1919-1996). På en minnekonferanse for Minsky i 1997, da finanskrisen i Asia var brutt ut, forklarte Professor Jan Kregel – som var på vårt seminar i Oslo – mekanismene bak krisen på en måte så de tilstedeværende forsto hele bildet på under halvtimen. Legger man til Carlota Perez’ innsikter om hvordan krisen bygges opp gjennom børsspekulasjoner i kjølvannet av store teknologiske gjennombrudd har man en god oversikt over finanskriser.

Minsky identifiserte mekanismen som får finansboblen til å sprekke: det han kalte Ponzi-schemes, en slags pyramidespill, oppkalt etter en berømt amerikansk spekulant. Sett fra en banks synspunkt finnes det ulike grader av risiko, og for en bank er et Ponzi-scheme en finansiering så risikabel at låntaker ikke engang er i stand til å betale rentene på lånet sitt. Subprimelånene i USA passet perfekt til denne definisjonen: i mange tilfeller ble rentene lagt til lånet slik at det bare vokste.

Disse teoriene var på plass allerede etter Asiakrisen, slik at jeg i en kronikk over fire sider i Økonomisk Rapport nr. 22, 1998 (side 44-47) kunne utrede alle de tre hovedmekanismene bak en finanskrise: rentesrenten, oppbyggingen av en spekulativ boble som starter i høyteknologiaksjer, og til slutt Minsky-mekanismene.

Klar tale fra Erik Reinert i Dagsavisen.

Reklamer
One Comment
 1. Problemet er ikke at ingen klarer å forutse slike bobler.
  Problemet ligger heller i at vettuge folk hindres i å få komme til orde av maktmennesker som har egne interesser knyttet i det å hindre informasjonsflyten.
  Hvor var media da det gjaldt?

  Kampen mot bloggingen er en kamp om kontroll.
  Kontroll over informasjon.
  En maktkamp.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: