Skip to content

Åpner for storgransking av helseskadde oljearbeidere

januar 30, 2009

MS-saken handler om arbeidere på turbinene på oljeinstallasjoner i Nordsjøen som har fått MS, MS-symptomer eller annen alvorlig skade på nervesystemet. De kan ha vært utsatt for giftige tilsetningsstoffer i turbinoljene, organofosfater, som spaltes til nervegassliknende forbindelser ved oppvarming.

Ofrene i MS-saken har foreløpig ingen mulighet til å få erstatning etter norsk yrkesskadelovgiving. Det er forsket svært lite på sammenhengen mellom skadene de har fått og giftstoffene de har vært utsatt for.

Tidlig på 90-tallet gikk MS-alarmen i Nordsjøen. Hvorfor fikk så mange i en liten turbinavdeling på Statfjord A symptomer på den alvorlige nervesykdommen?

Det skapte frykt og bekymring at flere arbeidere i en liten turbinavdeling på 24 mann opplevde synsforstyrrelser, lammelser og andre symptomer på nerveskade på Statoilopererte Statfjord A.

Også på Ekofisk og på andre oljefelter i Nordsjøen sliter folk som har jobbet i tilknytning turbinene med likende nevrologiske utfall.

I Ekofisksaken er det 136 giftskadde, kreftsyke og enker som nå fremmer yrkesskadesak. Svært få har, etter mange års kamp, fått glede av de rettigheter norsk yrkesskadelovgivning gir.

Fra Dagbladet. Samtidig blir «Nordsjø- dykkernes sak avvist av Høyesterett», også i Dagbladet. Man kan undres om strategien fra begynnelsen var å overlate ansvaret for arbeidsmiljø til oljeselskapene – kjent for «gode» advokater.

Se dokumentaren «Alt for Norge – Lykkeliten» om historien til norsk oljeutvinning.  (Del 1, del 2, del 3 og del 4).

Reklamer
One Comment
 1. Dette er en skandale Norge har 3 ting dem burde skjemmes for,og hvor ikke verken olje milliarder eller skrivebords alliangsen( vår regjering) kan fra si seg at di ikke vet.
  1.Dykkere som har hvert med og gitt Norge rikdom og velstand.
  2.Våre eldre som har hvert med og skape dette landet ligger på toaletter/bad på eldre sentrene bad ganger osv.
  3.Soldater som tjeneste gjør i regi av Nato Unifil(FN)
  Har liten eller ingen oppfølging etter ennt tjeneste noe som er en skam for vårt rike velstående land.
  Vi kansje burde sette en limit for hvor mange partier som kan gå sammen i en regjerings periode,slik at feil blir gjort av et parti og stemmer vi da på dette nestegang NEI.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: