Skip to content

Individ og Integritet: en reversert panoptisk fremtid

januar 15, 2009


En transparent fremtid:
Glem personvernet – alle bør se alle.

Les NOU 2009:1: Individ og integritet: Personvern i det digitale samfunnet.

For mens man løper rundt med plasterlapper foregår det nå en revolusjon i registreringen ikke bare av sensitive personopplysninger om oss, men også av hva vi foretar oss og hvordan. Digitaliseringen av helseopplysninger, trygde- og pensjonsopplysninger og så videre øker faren for systematisk misbruk og lekkasje. Klassekampen avslørte nylig hvordan sensitive personopplysninger fra NAV kunne lekke ut via et kursopplegg som lå åpent på NAVs nettsider. Vel så problematisk er det at offentlige etater og private bedrifter nær sagt uhemmet lagrer trafikkdata hver gang vi telefonerer, surfer på nettet, sender e-post eller for den saks skyld kjører bil gjennom en bomstasjon.

Mot dette kunne en forsøksvis bruke et sterkt lovverk som sier at slik lagring av data er forbudt med mindre det har en eksplisitt og helt klar begrunnelse. Det lovverket er delvis på plass, og skal være Apenes’ verktøy. Men om Apenes og Datatilsynet framstår som avmektige i dag, er det blåbær mot hva de vil være i morgen. Alt tyder på at regjeringen og Stortinget vil komme til å godkjenne EUs datalagringsdirektiv som pålegger tjenestetilbydere å lagre trafikkdata i seks til 24 måneder. Direktivet er totalitært i sin form og sitt innhold, og et klart brudd mot eksisterende norsk lov.

Fra Klassekampen som mener grunnlovsfestet personvern kan stoppe EUs datalagringsdirektiv. Gisle Hannemyr mener en overvåkningsavgift kan innføres slik at staten kan fordele midler til anti-overvåkning, se Digi.

Sousveillance er eneste løsningen på sikt – alle blir påbudt å overvåke alle. Hvem som helst kan se hva politikere, dommere og næringslivstopper gjør til en hver tid. Noen viktige funksjoner som forsvaret og politi kan få noen timers forsinkelse. Media og underholdningsindustrien ville forsvinne slik vi kjenner det i dag. Alt ville blitt erstattet av et panoptisk youtube uten filter. Good riddance.

Se også Lifeboat Foundation: Security Preserver – Security for All.

Reklamer

From → Overvåking, Politikk

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: