Skip to content

Erling Fossen, en ape?

desember 17, 2008

Erling FossenBare aper tørr kritisere «gutta på skauen»?

Norsk motstand under krigen er tydeligvis en hellig ku i det norske kulturlandskapet. Et samlet mediekorps angriper Erling Fossen på alle fronter etter at han fikk inn en kronikk i Aftenposten om hvordan «gutta på skauen» er blitt glorifisert i etterkrigstiden. Olav Versto i VG utmerker seg på TV2 og kaller Fossen en ape uten banan.

Milorg gjorde en viktig innsats under krigen, kanskje mest for å styrke norsk moral og for å svekke tysk. Totalt sett var det norske forsvar en stor spøk før  krigen. Jeg mener å ha lest at ca. 40% av den norske offiserstand var nazivennelige før invasjonen. En kommentar på Document kommer med en del interessant opplysninger om bakgrunnen for dette:

Flere ledende nordmenn, blant annet overlege Johan Scharffenberg, ville etter krigen granske regjeringens skandaløse oppførsel før krigen. Dette ble desverre ikke gjort. En slik granskning kunne ha kastet lys over regjeringens motiver for dens merkverdige oppførsel. Det er imidlertid flere teorier for hva som skjedde.

Den vanligste teorien er at arbeiderpartiregjeringen fryktet statskupp fra det norske offiserskorpset. Det var for å forhindre et statskupp fra de norske offiserene at arbeiderpartiregjeringen nedrustet det norske forsvaret.

En annen teori er at arbeiderpartiregjeringen selv planla statskupp, og nedrustet forsvaret for å forhindre motstand fra norske militære styrker.

Den tredje teorien går ut på at arbeiderpartiregjeringen hadde gjort avtale med engelskmennene om å knytte Norge opp mot England. Det er velkjent at britiske marinefartøy var på vei for å besette Norge den 9. april 1940 samtidig med at tyske marinefartøy seilte nordover. De tyske styrkene vant kappløpet med seks timer, og engelskmennene gjorde vendereis midt i Nordsjøen. Regjeringen rustet ned det norske forsvaret på forhånd for at de norske styrkene ikke skulle gjøre motstand mot en britisk okkupasjon.

Hadde Erling Fossen ønsket en virkelig debatt om motstandsbevegelsen og dens rolle i norsk historie burde han ikke sett på hva de gjorde under krigen, men hva de gjorde etter krigen. Da tok de nemlig selv i bruk midler nazistene og stalinistene brukte – gjennom sitt hemmelige nettverk «Stay-Behind».

From → Forsvaret

4 kommentarer
 1. PR-KÅT

  KUN BERØMMELSE OG PENER TIL EGET FORBRUK BETYR NOE

  Norge var en av hans viktigste samarbeidspartnere i Estlands oppbygging av sikkert dataforsvar, kryptering og sikker utveksling av etterretningsinformasjon mellom allierte, skriver Aftenposten.

  Kunnskapen om dette er selve grunnstenene i beskyttelsen av forsvarshemmelighetene i NATO.

  Estiske myndigheter mener Simm har levert disse hemmelighetene videre til Russland, samt detaljer om rakettskjoldet NATO planlegger, NATOs analyser om krigen i Georgia, våpen- og troppebevegelser for NATO i Afghanistan og alliansens skipstrafikk i Østersjøen og NATOs kriseplaner i Kosovo.

  Han skal ha vært spion for russerne siden midten av 90-tallet, mener myndighetene. Skadepotensialet er enormt, i og med at han de siste årene har vært Estlands øverste sjef for håndtering av hemmelig informasjon.

  Liker

 2. Anonyme ape er du betalt av Putin-mafian ?

  Liker

 3. Se for faen å fjern sensurfunksjonen din apekatt

  Liker

 4. Øh, ønsker bare å slippe de teiteste kommentarene. Takk for linken til Eurasian Secret Services Daily. Ser interessant ut. http://www.axisglobe.com/

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: