Skip to content

Etterlyser tiltak mot svensk overvåking

desember 8, 2008

Myndighetene må raskt vurdere hvordan norske interesser kan sikres når den svenske loven om overvåking av internett trer i kraft fra nyttår, sier Hallstein Bjercke, direktør for myndighetskontakt i IKT-Norge. Bjercke mener man må overveie en løsrivning fra Sverige når det gjelder datalagring og internettrafikk.

Fra Teleavisen. Interessant utvikling i Samferdselsdepartementet. Jeg kan tenke meg svenskene er mer enn villige til å bruke systemet mot den norske stat, spesielt etter valget av JSF. Begge rapporter er spennende lesning og selv «konspirasjonsteorien» Echelon er nevnt i rapporten fra PPT:

Echelon er en allianse mellom USA, Canada, Storbritannia, Australia og New Zealand om tilgang til-, og utveksling av etterretningsinformasjon framskaffet via overvåkning av elektronisk kommunikasjon. Man antar at systemet har vært i drift siden den kalde krigen og ble opprettet for å overvåke radiokommunikasjon i eller til Sovjetunionen og Øst-Europa. Systemets eksistens ble allment kjent som et resultat av en rapport17 fra EU-parlamentets teknologivurderingsorgan STOA (Scientific Technology Options Assessment). Siden alliansen selv nektet å gi noen kommentar om systemets eksistens vedtok EU-parlamentet å nedsette en komité for å vurdere Echelons eksistens og metoder. Komiteens rapport konkluderte med at systemet finnes, og at formålet er å overvåke privat og forretningsmessig kommunikasjon, herunder satellittkommunikasjon, mobiltelefoni, radiolinjesystemer og kommunikasjon via fiberoptisk transmisjonssystemer. Rapporten antyder også at det er stor sannsynlighet for at det er flere nasjoner som bidrar til utveksling av innsamlet informasjon enn de som nevnes ovenfor.

Les «Notat om FRA-loven og ruting av elektronisk kommunikasjon via Sverige» fra PPT og «FRA-loven: Virkning for personvernet» fra Datatilsynet (PDF).

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: