Skip to content

Transhumanisme: demokratiets galge?

desember 4, 2008


Prometheus og moderne lek med ild

I et tidligere innlegg forfektet jeg nødvendigheten av en radikal transhumanisme. For å være interessant må transhumanismen således bevege seg fra å være et filosofisk prosjekt til å bli en biologisk realitet. Det filosofiske prosjektet er likevel viktig, da det legger føringer på nøyaktig hva transhumanismen skal innebære. Jeg har tidligere advart mot transhumanismens degenerative potensial:

For å forstå den mulighet som ligger i det radikale transhumanistiske perspektivet kan vi sammenlikne med den eugeniske metode som lenge var menneskets eneste mulighet til å øve en villet påvirkning av evolusjonen. Vi ser at den ene metoden potensielt sett er lynrask og at den andre er langsom. Når vi går videre og veier de to opp mot hverandre vil vi også se at det transhumanistiske perspektivet har et degenerativt potensial som på grunn av dets hurtige implikasjon utgjør en større fare enn hva århundrer med feilaktig tilfeldig eugenikk har forårsaket.

Den transhumanistiske bevegelsen er, for å si det mildt, en broget forsamling. For noen skal transhumanismen oppfylle drømmen om det sosialistiske utopia – andre ser for seg transhumanismen som kronen på det opplysningsfilosofiske verket. Vi har anarkister, libertarianere, marxister og høyreradikale. Osv. Vi må da spørre: Er filosofien noe annet et filosofens fordom? Er filosofi noe annet enn en avkledning av filosofen?

Da Francis Fukuyama omtalte transhumanismen som vår tids farligste ideologi var det mange innenfor den transhumanistiske bevegelsen som heftig tilbakeviste ham. Det som kan være vanskeligere å få øye på er at Fukuyamas analyse i virkeligheten var et subtilt kompliment – samtidig som det var et avslørende selvportrett av Fukuyamas og hans (absolutt ikke unike) syn på hva det vil si å være et menneske. La oss se litt på hva Fukuyama skriver:

Les mer på den fantastisk okkulte norske websiden Vama Marga.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: