Skip to content

Når nanorør blir farlige

november 14, 2008

CNT.jpg
Karbon nanorør, en ikke ufarlig byggekloss

Over hele verden kappes forskerne om å utvikle nye nanomaterialer, og om å finne stadig større anvendelsesområder for dem. De nye materialene antas å få stor betydning innenfor medisinsk diagnose og behandling.

Bekymringen er hvordan nanomaterialene vil oppføre seg om de kommer på avveie i kroppen. Skrekkscenariene er celledød, endring av arvemateriale og utvikling av alvorlige sykdommer. En ny metode, som er utviklet ved Institutt for nevromedisin, gjør det mulig å teste hvordan celler kan reagere på ulike nanomaterialer. Forskerne har sett på ulike sorter nanofibre og -rør, og funnet materialsammensetninger som er mer eller mindre giftige.

Noe helt annet enn «grey goo» fra Gemini.

Bruk av nanopartikler i kosmetikk-produkter skaper også spørsmål om helserisiko. Se «Use of nanoparticles in cosmetics questioned» i Guardian.

Som motvekt; sjekk TNTlog, en ledende kilde på kritikk av kritikerne av nanoteknologi. Eller les om muligheten for nanokraftverk; «Nanogenerators: Be your own power plant» på SciAm (bakgrunnsartikkel «How Self-Powered nanogenerators work«).

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: