Skip to content

1 mm tykk OLED-skjerm

oktober 6, 2008

Trodde du din nye LCD- eller plasmaskjerm var en langsiktig investering? Da må du tro om igjen. Neste generasjon ultratynne, transparente og bøyelige skjermer basert på OLED-teknologi er snart tilgjengelige i butikken.

I samarbeid med Max Planck Institute har Sony utviklet en prototype av en 1 mm tykk OLED-skjerm (organic light emitting diode) uten teoretisk begrensning på størrelse. Siden OLED er selvlysende reduseres tykkelsen og strømforbruket samtidig som dens fleksibilitet muliggjør helt andre bruksområder. Et forventet stort marked er rombelysning og aktive overflater som tastatur.

Snart blir kanskje også drømmen om videoplakater, digitalt avispapir og krummede skjermer for dataspill til virkelighet. I Japan er allerede den 3 mm tykke Sony 11” og 27” store XEL-1 klar for bestilling og blir tilgjengelig i Norge fra 2009.

Skjermen yter 1.000.000:1 i kontrastforhold hvilket er 100 ganger bedre enn dagens LCD og sies å gi verdens skarpeste bilde. I tillegg gir OLED nesten ti ganger raskere responstid enn vanlig LCD og plasma.

Produsenter av mp3-spillere og mobiltelefoner ser også på OLED med stor interesse. Nokia 7900 Prism er en av flere telefoner som bruker den strømeffektive OLED-teknologien. Dagens flatskjermer bruker opp til tre ganger mer strøm enn vanlige katodestråleskjermer (CRT). Det forventes derfor at markedsføring av OLED som en miljøvennlig skjermløsning kan gi raskere kommersialisering.

Også Samsung forsker på skjermer basert på OLED og regner med å ha en 31” tilgjengelig i 2010. I mellomtiden kan det komme gjennombrudd på skjermer basert på CNT (carbon nanotubes) som er enda tynnere og mer solide.

UPDATE: «New machine prints sheets of light», CNN.

Sjekk min første artikkel på ITpro.no.

Reklamer

From → Teknologi

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: