Skip to content

Det katolske Norge dyrker Pontifex Maximus

oktober 1, 2008


Finn én feil.

KATOLISISMEN ER EN HIERARKISK og sentralisert religion hvor det høyere presteskap har en enorm makt. Det er kort sagt et autoritært system, mener derimot sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen (46).

Han spør seg hvorfor folk velger akkurat katolisismen og ikke en annen religiøs retning.

— Det er nærliggende å tro at dette kan ha andre årsaker enn de rent religiøse. Elitenettverk består svært ofte av menn som har glede av å utøve makt bak lukkede dører. De konspirerer og sverger evig vennskap. De inngår avtaler og utveksler forretningshemmeligheter. Nå finnes det meg bekjent ikke dekning for å hevde at norske konvertitter utgjør slike nettverk, men det skulle vært interessant om noen ville forske på det.

— Hva er forskjellen på en katolsk eliteklubb og en eksklusiv golfklubb?

— Det er en utbredt oppfatning at konvertitter er snobber, selv om jeg ikke mener noe bestemt om dette selv. Når nettverkene består av nettopp elitemennesker kan de ta beslutninger som får konsekvenser også for mange andre i samfunnet. I slike arenaer kan man naturligvis snakke om alt mulig, slett ikke bare religiøse spørsmål. Når man er kirkevenner kan man ringe hverandre etter å ha vært med på vakre ritualer og knyttet sterke bånd. Man har vunnet tillit, sier Hylland Eriksen.

Dagbladets «Magasinet» gjør en liten spørreundersøkelse blant katolske konvertitter i Norge. Når man ser på reaksjonene kan det virke som om Hylland Eriksen er inne på noe. Man bør kanskje skille mellom en ordinær hverdags-katolikk og et medlem av Opus Dei eller Jesuittene med sin svarte pave?

Jeg anbefaler disse konvertittene å lese Avro Manhattan’s «The Vatican’s Holocaust«.

I Knut Olav Aamos ferske antologi, «Norge. En diagnose », etterlyser den ungarsksvenske samfunnskritikeren Gabi Gleichmann (54) en åndelig elite her i landet. Det er likevel ikke røkelse og gregoriansk sang han tenker på.

— Jeg er allergisk mot katolisismen. Det grenseløse hykleriet, den patriarkiske maktstrukturen, falskheten, kirkas urettferdighet, de barnslige mytene om Jesus og Maria og Den Hellige Ånd, de historiske urettferdighetene. You name it, sier Gleichmann.

Enig, vi trenger åndelige frontkjempere i dette gudsforlatte landet. De finner du garantert ikke blant disse prektige korguttene (og jentene) som hyller «Guds» stedsfortreder på jorden.

UPDATE: «Den katolske kirke: En folkerettslig aktør», Minerva av Janne Haaland Matlary, medlem av Malteserordenen i Norge.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: